Δήμος Καλαμαριάς: Ανακυκλώνει τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια

Χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια συλλέγει ο δήμος Καλαμαριάς, ενισχύοντας τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιεί και σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Σταύρο Ζαμπέτογλου μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος Καλαμαριάς θα αρχίσει ενημερωτική καμπάνια, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και στο θέμα της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων.

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να συγκεντρώνουν τα τηγανέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κ.λπ.) σε δικά τους δοχεία και, εάν οι ποσότητες που έχουν συλλέξει υπερβαίνουν τα 5 λίτρα, να επικοινωνούν με το δήμο Καλαμαριάς, ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να φροντίσουν για τη μεταφορά τους. Εναλλακτικά οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν τα δοχεία τους στα δύο εργοτάξια της καθαριότητας, είτε στη συμβολή της Εθνικής Αντιστάσεως με την Ηλέκτρας είτε στη συμβολή της Πόντου με την Αιγαίου.

Οι ποσότητες των τηγανέλαιων που συγκεντρώνονται από το δήμο παραδίδονται σε εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία αναλαμβάνει να μετατρέψει τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια σε εναλλακτικό καύσιμο (βιοντίζελ). Για κάθε τόνο τηγανέλαιου που συλλέγεται υπάρχει ανταποδοτικό όφελος για το δήμο Καλαμαριάς.

Κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, το 2013, ο δήμος Καλαμαριάς συνέλεξε περισσότερους από 2,5 τόνους τηγανέλαιων, ενώ πέρυσι συγκεντρώθηκαν περίπου 2 τόνοι. «Με δεδομένες τις βαρύτατες επιπτώσεις στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα από την ακατέργαστη απόθεση τηγανέλαιων, θα αρχίσουμε καινούργια ενημερωτική καμπάνια, ώστε το πρόγραμμα να γίνει γνωστό σε όλα τα νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Ζαμπέτογλου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο ανακύκλωσης του δήμου Καλαμαριάς (τηλ. 2313 314838 και 2313 314842).

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία