Δήμος-«πιλότος» στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων

voulgaroi-episkepsi

Ως δήμος-πρότυπο στην απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων που προσφέρονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιλέχτηκε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από δύο δήμους της Βουλγαρίας, τους δήμους Λόβετς και Ντούμπνιτσα.

Έτσι, στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, αντιπροσωπεία των δύο δήμων, αποτελούμενη από δύο αντιδημάρχους και 22 δημοτικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν σήμερα στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για την τεχνογνωσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στον τομέα αυτό, τον τρόπο με τον οποίο απορροφά και αξιοποιεί ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να αντλήσουν πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του αρμόδιου Τμήματος του δήμου. Ο χώρος της Πολιτιστικής Γειτονιάς επιλέχτηκε, άλλωστε, ακριβώς για τον λόγο ότι πρόκειται για ένα έργο που στηρίχτηκε κυρίως σε ευρωπαϊκά κονδύλια. «Ο δήμος σας αποτελεί ‘‘πιλότο’’ σε ευρωπαϊκές πρακτικές με πολλά έργα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. και για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να έρθουμε εδώ προς ενημέρωση», είπαν χαρακτηριστικά στελέχη των δήμων της Βουλγαρίας.

voulgaroi-episkepsi2

Στις αδελφικές σχέσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών με δήμους της Βουλγαρίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους. «Οι δήμοι της Ελλάδας με τους δήμους της Βουλγαρίας μπορούμε να αναλάβουμε κοινές δράσεις, αξιοποιώντας ευκαιρίες και προγράμματα για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Εύχομαι η επίσκεψή σας αυτή να βάλει γερά θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία». Η βουλγαρική αντιπροσωπεία χάρισε άλλωστε στον δήμαρχο μια εικόνα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Την παρουσίαση των στοιχείων που συγκροτούν το προφίλ του δήμου, αλλά και του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, που είναι αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος, Γιάννης Πολυχρονιάδης. Την ενημέρωση για τη λειτουργία της Πολιτιστικής Γειτονιάς, που αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ανέλαβε η υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς του δήμου, και πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, Ειρήνη Καγιαμπίνη.

Δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα

Τα στελέχη των δύο δήμων της Βουλγαρίας εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με την κινητικότητα του δήμου στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο κ. Πολυχρονιάδης, ο δήμος υποβάλλει κάθε χρόνο 20 με 25 αιτήσεις για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με προϋπολογισμό κατά μέσο όρο περίπου 15 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα, που εγκρίνονται τελικά, εισφέρουν στον δήμο περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως για έργα, προγράμματα και δράσεις.

Παράλληλα, τα δημοτικά στελέχη εκ Βουλγαρίας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική ευρωστία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που, παρά την οικονομική κρίση, είναι από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που έχει στο ταμείο του διαθέσιμα περίπου 24 εκατ. ευρώ (στα τέλη του 2015, σύμφωνα με τον Ισολογισμό). Παράλληλα, ζήτησαν πληροφορίες και για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου που με ορίζοντα το 2019 επιθυμεί να κατακτήσει τον βασικό και κύριο στόχο του, να συνεχίσει να θεωρείται πόλη της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

voulgaroi-episkepsi3