Δημοσκόπηση: Ποια πρόσωπα προτιμούν οι Ελληνες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Χωρισμένοι» σε δύο στρατόπεδα φαίνεται πως είναι οι Ελληνες αναφορικά με την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το πρόσωπο αυτό πρέπει να αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή ή νέο Κοινοβούλιο.

 

Αυτό καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού Action 24, και στην οποία σημειώνεται ότι οι Ελληνες επιθυμούν ένα πρόσωπο που είναι μακριά από την πρώτη γραμμή της πολιτικής και να έχει προσφορά σε άλλους τομείς της καθημερινόητας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, οι πολίτες εμφανίζονται «μπερδεμένοι» και για τον ρόλο που έχει ο ανώτερος πολιτειακός παράγοντας της χώρας.

 

Σε ερώτηση για τον αν είναι σημαντικός ο ρόλος του προέδρου, το 57% απάντησε πως δεν είναι ,το 40% τον θεωρεί σημαντικό και ένα 3% δεν απάντησε. Παράλληλα, οι Ελληνες είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, καθώς το 50% τονίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, αλλά το άλλο μισό απαντά πως ενδιαφέρεται.

 

Αναφορικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών το 46% εκτιμά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή με ένα 42% να σημειώνει ότι πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές και να σχηματιστεί νέο Κοινοβούλιο.

 

Ως βασικό «στοιχείο» που θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Ελληνες απαντούν κοινωνική προσφορά σε ποσοστό 38%, διεθνής απήχηση το 26%, πολιτική εμπειρία 18% ή να προέρχεται από τον πνευματικό κόσμο, όπως απαντά το 17%.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων επιθυμούν το πρόσωπο να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής με ένα 50% να προτιμάει άλλο χώρο και ένα 20% να μην απαντά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα πρόσωπα που ακούστηκαν για υποψήφιοι οι πολίτες απάντησαν:

 

  • Φώτης Κουβέλης 13%
  • Νίκος Κωνσταντόπουλος 10%
  • Μαρία Δαμανάκη 7%
  • Σταύρος Δήμας 7%
  • Κανένας 52%
  • ΔΞ/ΔΑ 11%

 

Ενδιαφέρον είχαν και οι επιλογές των πολιτών για το ποιο πρόσωπο θα προτιμούσαν στο ρόλο του Προέδρου. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Δημήτρης Νανόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίκης Θεοδωράκης ήταν τα ονόματα που «προτίμησαν» οι περισσότεροι συμμετέχοντες.