Χάνα Άρεντ: 108η επέτειος από τη γέννησή της και η Google την τιμάει με ένα Doodle

Η Google επέλεξε να τιμήσει σήμερα με ένα Doodle την Αμερικανίδα πολιτική επιστήμονα και φιλόσοφο, γερμανικής καταγωγής, Χάνα Άρεντ (γερμ.: Hannah Arendt).

 

Η Χάνα Άρεντ γεννήθηκε σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου το 1906, και απεβίωσε το 1975, σε ηλικία 69 ετών.
Η Άρεντ γεννήθηκε στην πόλη Λίντεν από μία κοσμική Γερμανοεβραϊκή οικογένεια, και μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες στο Κένιξμπεργκ αλλά και το Βερολίνο.

Η Χάνα σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, υπό την “επίβλεψη” του Μάρτιν Χάιντεγκερ, με τον οποίο μάλιστα φέρεται να είχε μια μακροχρόνια και ιδιαίτερα θυελλώδη ρομαντική ερωτική σχέση.

Μερικά χρόνια αργότερα τής ασκήθηκε αυστηρή κριτική, καθώς ο Χάιντεγκερ υποστήριξε το ναζιστικό κόμμα, την εποχή που ήταν πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Λίγο αργότερα, συνέγραψε την διατριβή της σχετικά με την έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου.

Να σημειωθεί ότι αναγάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία, με την άνοδο του Ναζισμού, ενώ μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, αναγκάστηκε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου και συνέχισε την καριέρα της με την πανεπιστημιακή διδασκαλία αλλά και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.

 

Πολλά από τα έργα της, πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό, έγραψαν την δική τους ιστορία, ενώ σημαντικές είναι και οι μελέτες της για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με πιο γνωτό έργο το “The Origins of Totalitarianism”.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την Άρεντ στην καριέρα της αλλά και κατά τη διάρκεια της πνευματικής της πορείας, ήταν τo ζήτημα του κακού, για το οποίο είχε επισημάνει από το 1945 ότι «το πρόβλημα του κακού θα αποτελέσει το θεμελιώδες ζήτημα της μεταπολεμικής πνευματικής ζωής στην Ευρώπη».

 

Μερικά από τα έργα της που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:
(1986) Η ανθρώπινη κατάσταση, Γνώση
(1998) Άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς, Νησίδες
(2005) Για την επανάσταση, Νησίδες (2000) Περί βίας, Αλεξάνδρεια
(2006) Για την επανάσταση, Αλεξάνδρεια
(2008) Η πολιτική φιλοσοφία του Καντ, Νήσος
(2009) Η ανθρώπινη κατάσταση, Γνώση
(2009) Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ, Νησίδες
(2009) Υπόσχεση πολιτικής, Κέδρος
(2012) Ελευθερία, αλήθεια και πολιτική, Στάσει Εκπίπτοντες
(2012) Η κρίση της κουλτούρας και άλλα κείμενα, Στάσει Εκπίπτοντες