Διπλή σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή

Νέα Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, αλλά και όπως είπαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters αλλά και στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο εκδοχές αναφορικά με το νέο συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών αφού οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μια νέα Σύνοδος θα γίνει είτε για να συζητηθεί το Grexit, είτε μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, το Reuters μετέδωσε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο την Κυριακή προκειμένου να εγκρίνουν σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, εφόσον οι θεσμοί ικανοποιηθούν με το αίτημα της ελληνικής πλευράς και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Το πρακτορείο ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες ώρες επίσημο αίτημα για πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης βοήθειας από τον ESM και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Guardian υπογράμμιζε ότι υπάρχουν πληροφορίες για μια νέα Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Κυριακή αλλά τόνιζε πως αν τελικά πραγματοποιηθεί, τότε στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται ένα ενδεχόμενο Grexit.

«Το πιο καταθλιπτικό σενάριο θα ήταν να πραγματοποιηθεί άλλη μια Σύνοδος την επόμενη Κυριακή στην οποία, όμως, θα συμμετέχουν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Αλλά αν αυτό γίνει, στο τραπέζι θα βρεθεί το Grexit», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Guardian.