Διπλός κίνδυνος για τις εισφορές και τις συντάξεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αναπόφευκτες θα είναι οι μειώσεις των συντάξεων (όχι μόνο των νέων αλλά και των ήδη καταβαλλόμενων) αν οι Θεσμοί δεν «πειστούν», στις διαπραγματεύσεις που ξεκινά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης από την προτεινόμενη αύξηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα και τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα για όλους τους άλλους θα… επαρκούν για να πληρώνονται οι συντάξεις.

Τον διπλό κίνδυνο να μειωθούν τα έσοδα από τις εισφορές και, κατά συνέπεια, οι συντάξεις, διαβλέπουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αδυνατώντας να «κλειδώσουν» με βεβαιότητα, στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που έγιναν αυτή την εβδομάδα, το τελικό ύψος των εσόδων και των παροχών!

Μείωση εσόδων έως 34,34%

Τον ίδιο κίνδυνο προβλέπει και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ δίνοντας στη δημοσιότητα μελέτη του Ταμείου, η οποία αποκαλύπτει ότι την ώρα που αναζητούνται τρόποι για τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (όπου η εισπραξιμότητα των εισφορών δεν ξεπερνά το 50%), οι εισπράξεις του ΙΚΑ από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης κατά 5 δισ. ευρώ (-34,34%) στα 9,479 δισ. ευρώ από 14,437 δισ. ευρώ και σωρευτικά κατά 13 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν οι κατ΄ έτος μειώσεις.

Η μείωση αυτή προήλθε από τη μείωση των απασχολουμένων (-11,54%), των ασφαλιζόμενων αποδοχών κατά 10,5 δισ. ευρώ (-31,53%, από 33,379 δισ. ευρώ στα 22,854 δισ. ευρώ ή σωρευτική απώλεια έως 26 δισ. ευρώ) αλλά, κυρίως, από την… αδυναμία ελέγχου των πραγματικών όρων εργασίας και είσπραξης των εισφορών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ από το 2013 και μετά αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων, τα έσοδα από εισφορές μειώθηκαν, καθώς οι νέες προσλήψεις «εμφανίστηκαν» οι περισσότερες με… μικρότερες αποδοχές λόγω της αντικατάστασης των «ακριβότερων» με «φθηνότερους» εργαζομένους (καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας). Για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση «άγγιξε» το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους όπου παρατηρήθηκε μείωση 15,38%. Η κατάσταση αυτή, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και «εκ περιτροπής» εργασία (326.967)…

«Η ενοποίηση σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των ανομοιογενών και ήδη… προβληματικών Ταμείων ως προς τη βεβαίωση και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από το διοικητικό χάος και τις άλλες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει, θα απειλήσει τα ήδη μειωμένα έσοδα και κατ’ επέκταση τις παροχές για όλους τους ασφαλισμένους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλος, κάνοντας λόγο για επιχειρούμενο «κουκούλωμα» της κρίσης και των παθογενειών των Ταμείων μέσω της προτεινόμενης από την κυβέρνηση «μεταρρύθμισης».

«Απαγορευτικά» τα ασφάλιστρα για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ

Υπέρμετρες επιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα των μηχανικών, ακόμη και για τους νέους για τους οποίους η κυβέρνηση πρότεινε τη σταδιακή αύξηση της συνταξιοδοτικής εισφοράς, «κρύβει» η πρόταση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, «οι μόνοι που ελαφρύνονται κατά… 10 ευρώ τον μήνα περίπου είναι όσοι δεν θα έχουν… καθόλου εισόδημα και αυτό μόνο για την πρώτη διετία». Αν ο νέος έχει εισόδημα 12.000 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώνει τα δύο πρώτα χρόνια 4.014 ευρώ τον χρόνο ή 334,50 ευρώ τον μήνα (+ 93,81%) και τα επόμενα τρία χρόνια 4.374 ευρώ το χρόνο ή 364,50 ευρώ τον μήνα (+ 111,19%), ενώ η επιβάρυνση θα αυξάνεται όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα φτάνοντας στο 213,89%.

Στο στόχαστρο των Θεσμών τα «μπόνους»

Δεύτερο σημείο σύγκρουσης με τους Θεσμούς είναι το επίπεδο των συντάξεων που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ασφαλιστικό με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την προβλεπόμενη στο 3ο Μνημόνιο νέα μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 9,5 δισ., ευρώ, έναντι 12,45 δισ. ευρώ που ήταν φέτος μαζί με τις έκτακτες επιδοτήσεις για την «κάλυψη» ελλειμμάτων. Στο «στόχαστρο» των δανειστών παραμένουν, μεταξύ των άλλων, τα «μπόνους» που προβλέπει το «σχέδιο Κατρούγκαλου» για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές ή φορολογητέο εισόδημα (δίνοντας κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής), οι μη ανταποδοτικές εισφορές στον κλάδο ασθενείας (στα 32,58 ευρώ το χαμηλότερο και στα 407 ευρώ το ανώτατο μηνιαίο ασφάλιστρο υπέρ ΕΟΠΠΥ), ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οι οποίες εκκρεμούν, καθώς και τα κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, αν σε αυτή ενσωματωθεί και το ΕΚΑΣ.

Οφειλές 15,3 δισ. ευρώ

Ανοικτή «πληγή» παραμένουν, στο μεταξύ, οι απλήρωτες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στο τέλος του 2015 οι βεβαιωμένες προς είσπραξη οφειλές έφτασαν τα 15,3 δισ. ευρώ, από 14,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του ‘15 (+1 δισ. ευρώ) και οι οφειλέτες τους 272.468, από 269.196. Το ποσό των οφειλών που παραμένει σε ρύθμιση είναι, ωστόσο, μόνο 5,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία