Δραματικές ώρες στο ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας τις κινήσεις Παπανδρέου

Τις δικές του δραματικές ώρες ζει το ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει δικό του πολιτικό φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη κλείσει αίθουσα ξενοδοχείου για την εκδήλωση, ωστόσο η ημερομηνία παραμένει ανοιχτή.

 

Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον πρώην πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην ανακοίνωση για την ίδρυση του νέου κόμματος. Αντ’ αυτού πρότειναν κοινή κάθοδο στις εκλογές και συνέδριο μετά, στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ηγεσίας.

 

Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, που ελήφθη τις τελευταίες ώρες, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είμαστε τώρα μπροστά σε εκλογές. Υπάρχει υποχρέωση σε όλους μας, παρ’ όλες τις πικρίες, τα προβλήματα ή και τη διαφορετικότητα εν μέρει των απόψεων μας, να είμαστε μαζί και να μην διασπαστούμε» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου άκουσε τους βουλευτές και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

 

«Η ενότητα για εμάς είναι επιβεβλημένη. Δώσαμε την ικμάδα των δυνάμεων μας, τέσσερα χρόνια, πέντε χρόνια. Προπηλακιζόμενοι. Με όλες τις δυσκολίες πάνω στις πλάτες μας. Για δύο χρόνια ολόκληρα μόνοι μας, χωρίς να μπαίνει κανένας κάτω από τη μπάρα. Μετά με άλλες πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

 

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, ήταν πρωτοβουλία των τελευταίων ωρών. Ενότητα, κοινή παρουσία στις εκλογές, κοινά επιχειρήματα και μετά από τις εκλογές συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά από την ηγεσία μέχρι τις θέσεις, ήταν αυτό που ζήτησαν οι βουλευτές. 

 

Σκανδαλίδης προς Παπανδρέου: Μη σε τυφλώσει σκοπιμότητα

 

Ανοιχτή επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία του απευθύνει έκκληση για ενότητα, έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

 

«Δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής», «δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία, να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της», αναφέρει ο κ. Σκανδαλίδης στην επιστολή του, μεταξύ άλλων.

 

Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή του κ. Σκανδαλίδη:

«Αγαπητέ Γιώργο,

» Σου μιλώ με την αγωνία ενός ανθρώπου που πάντοτε προσπαθούσε να ενώνει τα διεστώτα στην παράταξή μας.

» Οι ηγεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν την παράταξη, και η παράταξη για να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του τόπου.

» Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη στιγμή σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία.

» Επειδή, όμως, ‘τα έσχατα τιμούν τα πρώτα’ δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της.

» Κώστας Σκανδαλίδης»

 

Πάγκαλος: Προσωρινή ένωση

 

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε: «Το θέμα είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάρει ένα ποσοστό σαν αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε ο κ. Βενιζέλος τελείωσε και μαζί του τελείωσε και το ΠΑΣΟΚ, είτε υπάρχει ο Παπανδρέου είτε όχι.

 

» Μήπως θα ήταν λοιπόν μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα που δίνει η πολιτική, όπου ένα και ένα δεν κάνουν δύο αλλά τρία; Η λεγόμενη πλειοψηφική δυναμική και να επιτύχουμε την προσωρινή, έστω, ένωση των διαφόρων αρχηγών και αξιωματούχων, για να δοθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι υπάρχει μια ενότητα και να αγωνιστούν για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή την ενότητα ουσιαστικά».

 

Έκκληση και από Μ.Παπαϊωάννου

 

Δήλωση-παρέμβαση, με την οποία ζητεί από τον Γ.Παπανδρέου να μην προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, αλλά να δώσει την εκλογική μάχη μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

O Μιλτιάδης Παπαιωάννου, που θεωρείται και εκπρόσωπος των λεγόμενων «Γεννηματικών» βουλευτών, επισημαίνει στη δήλωσή του πως το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη φερέγγυα δύναμη για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να «μην δώσεις την ευκαιρία και σε κάποιους ‘φίλους’ που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της ‘ομπρέλας’ που τους παρέχει το όνομα ‘Παπανδρέου’».