ΕΕ: «Πράσινο φως» για την έναρξη ναυτικής επιχείρησης εναντίον των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει υποβρύχια, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τους διακινητές που μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη στην Ευρώπη, όπως αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των “28” στη μηνιαία σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο.

 

Στη συνάντησή τους οι υπουργοί ενέκριναν και επίσημα την έναρξη της επιχείρησης που προς το παρόν θα περιοριστεί στη συγκέντρωση πληροφοριών, επειδή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από τον ΟΗΕ. Η αρχική ιδέα ήταν να καταστρέφονται τα πλοιάρια των διακινητών μεταναστών, ακόμη και αν βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Όμως για να γίνει αυτό η ΕΕ θα χρειαστεί μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη συναίνεση των λιβυκών αρχών για ανάληψη δράσης στα παράλια της Λιβύης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

 

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: ο στόχος δεν είναι οι μετανάστες αλλά αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τη ζωή τους και, πολύ συχνά, από τον θάνατό τους” τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. “Η πρώτη φάση της επιχείρησης θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με τη συγκέντρωση πληροφοριών οι οποίες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των δικτύων των διακινητών”, εξήγησε.

 

Περίπου δέκα χώρες έχουν προσφέρει πέντε πολεμικά πλοία, δύο υποβρύχια, τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη, δύο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για την επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν και περίπου 1.000 άνδρες. Οι στρατιώτες θα εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και για τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διάσωσή τους στη θάλασσα. Επικεφαλής της επιχείρησης EU Navfor Med, όπως αποκαλείται, θα είναι ο Ιταλός ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο. Η ναυαρχίδα του θα είναι το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour, το οποίο διαθέτει και ένα νοσοκομείο.

 

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων ημερών τα πλοία θα πλεύσουν προς τα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης, όμως θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως όλες οι δυνάμεις. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, είπε ότι πρόσφατα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά της Λιβύης δέχτηκαν δύο φορές επίθεση με πυραύλους ενώ ένοπλοι διακινητές έχουν απειλήσει ανθρώπους οι οποίοι προσπάθησαν να σώσουν μετανάστες στη θάλασσα. Η κατάσταση στη Λιβύη, ένα μέρος των ακτών της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είναι “περίπλοκη”, όπως την χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, και για αυτόν τον λόγο ήταν “αναγκαία μια στρατιωτική επιχείρηση”.

 

Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η Λιβύη θα δώσει τελικά τη συγκατάθεσή της για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εντός των χωρικών υδάτων της και για αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι στη διαδικασία σύνταξης μιας απόφασης με την οποία ο ΟΗΕ θα εγκρίνει τη “χρήση βίας”. Η συναίνεση εκ μέρους της Λιβύης θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη χώρα. Σήμερα στη Λιβύη υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια που μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο της χώρας.