ΕΦΕΤ: Αποσύρονται πατέ σαρδελόρεγγας και σπορέλαια που πωλούνταν ως ελαιόλαδο

Την ανάκληση ενός πατέ σαρδελόρεγγας με προέλευση από τη Λετονία ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, καθώς το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση. Επίσης, κατά τους ελέγχους που διενήργησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, εντόπισε να πωλούνται δύο τύποι σπορέλαιου ως παρθένο ελαιόλαδο.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων σε τρόφιμα, προέβη σε δειγματοληψία σαρδελόρεγγας πατέ και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε η υπέρβαση των ορίων σε Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες.

 

Πρόκειται για σαρδελόρεγγα πατέ, προϊόν Λετονίας, με την εμπορική ονομασία «RIGA GOLD SPRATS PATE», συσκευασίας 240 g, με αριθμό παρτίδας 963LV44Z1/L17.5.2013 και ημερομηνία λήξης: 17.5.2016.

 

Το προϊόν εισάγεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Ο ΠΟΝΤΟΣ», Παπαδοπούλου Όλγα, Εισαγωγές – Εξαγωγές Τροφίμων, Ζαχαρωδών και Αγροτικών Προϊόντων, Οινοπνευματωδών, Χονδρικώς – Λιανικώς (Αχαρναί Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του μη ασφαλούς προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης κάλεσε τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

 

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντων τα οποία πωλούνται ως ελαιόλαδα με τις εξής ενδείξεις:

 

Α) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΑΛΚΥΟΝΙΣ

Β) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

 

Όμως, από την εξέτασή τους προέκυψε ότι είναι σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα.

 

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ», το οποίο διακινείται από την εταιρία ΙΝΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

 

Επίσης το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 08-07-2016, το οποίο δεν φέρει καμία επιπλέον ένδειξη και διατίθετο από πλανόδιο έμπορο.

 

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα μή ασφαλή προϊόντα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται επίσης οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.