Βαριές ποινές σε μέλη κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες μέσα σε ειδική κρύπτη τουριστικού λεωφορείου

Συνολική ποινή κάθειρξης 45,5 ετών, στον καθένα, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε πέντε άτομα που κατηγορούνταν ως μέλη κυκλώματος που διακινούσε αλλοδαπούς από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, «στοιβάζοντάς» τους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη τουριστικού λεωφορείου.

 

Οι καταδικασθέντες, στην πλειονότητά τους ομογενείς, οδηγήθηκαν στις φυλακές. Για την ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν άλλα 23 άτομα, που εμφανίζονταν ως τουρίστες και ταξίδευαν ως εικονικοί επιβάτες, γεμίζοντας τις άδειες θέσεις του λεωφορείου. Με βάση το κατηγορητήριο, εισέπρατταν 100 ευρώ ο καθένας για κάθε «ταξίδι».

 

Το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα εξ αυτών ποινή φυλάκισης 2 ετών και 8 μηνών με αναστολή. Εξάλλου, αθώωσε μία γυναίκα που κατηγορήθηκε για την υπόθεση.

 

Η δράση του κυκλώματος ήρθε στο «φως» τον περυσινό Οκτώβριο από τη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί της οποίας εντόπισαν στη δυτική Θεσσαλονίκη το τουριστικό λεωφορείο.

 

Όπως διαπιστώθηκε, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην οροφή του οχήματος ήταν «στοιβαγμένοι» 19 Σομαλοί μετανάστες, που είχαν πληρώσει έως 3 000 ευρώ ο καθένας για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

 

Τις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες επρόκειτο να ταξιδέψουν οι αλλοδαποί, περιέγραψε, κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο, αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες για την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος.