Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια

ΦΩΤΟ: ICON/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ICON/ΑΡΧΕΙΟΥ

Εκδήλωση-συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια πραγματοποιήθηκε από τέσσερεις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (κέντρο, Φάληρο, Τούμπα, Χαριλάου) της Α’ Θεσσαλονίκης, σε αίθουσα της ΕΔΟΘ.

Οι ομιλητές ενημέρωσαν το κοινό για τα νέα δεδομένα, μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων και ακολούθησε διάλογος.

«Οι νόμοι που ψηφίστηκαν σαφέστατα προσφέρουν 100% προστασία στους φτωχούς συμπολίτες μας, έτσι όπως προσδιορίζεται αυτός ο όρος, δηλαδή, π.χ. σε οικογένεια με δύο παιδιά με 20.000 εισόδημα και λιγότερα για τον άγαμο» τόνισε η δικηγόρος Έρση Φωτοπούλου, αναφερόμενη στην πρώτη κατοικία και υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια σειρά από ευνοϊκές προβλέψεις και ένα ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο, ενώ οι προηγούμενοι νόμοι «δεν έδιναν τέτοια δυνατότητα». Σημείωσε επίσης ότι παρέχεται επίσης «αρκετά μεγάλη προστασία σε οικογένειες με δύο παιδιά με εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις».

«Αν λάβουμε υπόψη ότι το 94% του ελληνικού πληθυσμού δηλώνει εισόδημα κάτω από 36.000 ευρώ, αυτό είναι και η απάντηση στο πια προστασία προσφέρει ο καινούργιος νόμος» είπε η κ. Φωτοπούλου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο νόμος που ψηφίστηκε χθες για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (πάνω από 50 εκ. τζίρο και πάνω από 250 εργαζόμενους) και αυτός έχει δικλείδες ασφαλείας σε ότι αφορά τη μεταβίβαση τους σε funds.

Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στα «κόκκινα» δάνεια τις επιπτώσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν επικέντρωσε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ζώης Πεπές και πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα κριτήρια της «πραγματικής οικονομικής κατάστασης» των δανειοληπτών και της «πραγματικής εμπορικής αξίας των ακινήτων», που σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα ληφθούν υπόψη.

«Κουβεντιάσαμε, ώστε το κόμμα να αναλάβει πρωτοβουλίες και αυτά να τηρηθούν και εάν κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργήσουν αδικίες σε ένα κόσμο επειδή δεν πέφτει ακριβώς στις προϋποθέσεις και τους όρους που βάζει το νομοσχέδιο, να βρεθούμε δίπλα του» σημείωσε ο κ. Πεπές. Πρόσθεσε ότι και για τα «κόκκινα» δάνεια των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο νόμο που ψηφίστηκε προβλέπονται όροι, προϋποθέσεις και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για τον τρόπο μεταβίβασης τους. Διευκρίνισε, τέλος, ότι «για το πολύ κρίσιμο κομμάτι των δανείων» για τις μικρές επιχειρήσεις και τη δεύτερη κατοικία, θα ακολουθήσει νέος νόμος ως τις 15 Φεβρουαρίου, όπου το «στοίχημα» και η επιδίωξη είναι εκτός από το πλαίσιο προστασίας «να αποτελέσουν μια διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας».