Έκρηξη οργής στην Τουρκία

Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία μετά το πρωτοφανές δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα της Μαγνησίας όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 282 εργάτες. Απεργία σε πανεθνικό επίπεδο πραγματοποίησαν πολλά συνδικάτα, ενώ διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη τη Σμύρνη και τη Νικομήδεια.

Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού έκανε η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των 20.000 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Νικομήδειας (Ιζμίρ) καταγγέλλοντας την κυβέρνησης Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε ο Κανί Μπέκο, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, του DISK, και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα επιβεβαίωσε τον κυβερνητικό απολογισμό που κάνει λόγο για 282 νεκρούς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, μέσα σε κλίμα οδύνης, κηδεύτηκαν αρκετά από τα θύματα της τραγωδίας βυθίζοντας στο πένθος τα χωριά γύρω από την πόλη Σόμα. Στο χωριό Μανίσα, τα δίδυμα αδέρφια Ισμαίλ και Σουλειμάν, κηδεύτηκαν μαζί, μέσα σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού. 

Οι τάφοι για να υποδεχθούν στην τουρκική γη τους νεκρούς ανοίχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες. Οι τελετές γίνονταν διαδοχικά, κάποιες φορές και παράλληλα η μία με την άλλη.

Εργάτες παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές και τα σωστικά συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

 

Δείτε επίσης:

Τουρκία: Ο Ερντογάν χτυπά πολίτη με γροθιά (βίντεο)

Οργή κατά Ερντογάν μετά την τραγωδία στο ορυχείο

Χάος στην Τουρκία: Αντιδράσεις και κατά την επίσκεψη Γκιουλ στη Σόμα