Έκθεση φωτογραφίας στο Γενί Τζαμί (ΦΩΤΟ)

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “War and Peace in the Balkans – Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια” θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30). 

 

Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα πέντε φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας στα  Βαλκάνια, την περίοδο 1914-1918, αποκαλύπτοντας  ένα, εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα, θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Αμερικανός Lewis Hine φωτογράφισε παιδιά – θύματα του πολέμου. Θέμα της δουλειάς ενός άλλου Αμερικανού φωτογράφου, του Ariel Varges, είναι η Θεσσαλονίκη μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Ο Ρώσος Sampson Tchernoff κατέγραψε την υποχώρηση του σερβικού στρατού στα βουνά της Αλβανίας. Δύο ανώνυμοι φωτογράφοι, τέλος, που ανήκαν στον γερμανικό και τον γαλλικό στρατό αντίστοιχα, φωτογράφισαν την καθημερινότητα του πολέμου στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης, με ιστορική σύμβουλο τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και θα λειτουργεί έως τις 5 Απριλίου 2015.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη  έως Κυριακή, από τις 10.00  έως τις 18.00.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr