ΕΝΦΙΑ: Δεν ισχύει η έκπτωση 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές της συγκυβέρνησης, για τη χορήγηση έκπτωσης 25%- 30% από τον ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τελικά ο περιορισμένος χρόνος για τις σχετικές προσαρμογές και το αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οδηγούν την κυβέρνηση σε καθολική αναδίπλωση.

 

Σύμφωνα με το in.gr, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% θα συνεπαγόταν πως ο εισπρακτικός στόχος θα μειωνόταν αυτομάτως κατά 100 εκατ. ευρώ τη στιγμή που ήδη οι προσδοκίες για τα έσοδα που μπορούν να βεβαιωθούν από το φόρο έχουν υποχωρήσει λόγω των διορθώσεων στα εκκαθαριστικά περίπου 800.000 φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος

 

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μη προετοιμασμένες για τη χορήγηση της σχετικής έκπτωσης στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εξέφρασαν στην ηγεσία του υπουργείου την ανησυχία ότι η θεσμοθέτηση της έκπτωσης ενδεχομένως να οδηγούσε στη καθυστερημένη είσπραξη του υπολοίπου 70% του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

 

Στη βάση αυτή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν αρνητική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών για την μείωση του φόρου ακινήτων και πρότειναν την υιοθέτηση της έκπτωσης από το 2015, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για είσπραξη του 82% (2,65 δισ. ευρώ) των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Πάντως, δεδομένη θεωρείται η εξόφληση του φόρου σε τουλάχιστον έξι δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2015, στο τραπέζι είναι αρκετά περισσότερες δόσεις για οικονομικά αδύναμους.

 

Την ίδια στιγμή διόρθωση θα υπάρξει με νομοθετική παρέμβαση και στην υποχρέωση ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να τύχουν απαλλαγών και μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, αλλά και άτομα με αναπηρία.