Ενοχλημένη η Ελληνική κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σουλτς

Δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας με ιδιαίτερη ενόχληση στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση σχετικά με τη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα της ανακοίνωσης για τη Ρωσία.

 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά ζητήματα και σημειώνουν ότι το θέμα της Ρωσίας είναι ανοιχτό, καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

 

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση προέταξε την αυτονόητη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και να λαμβάνεται υπόψη η θέση της.

 

Ως προς την επίσκεψη του κ. Σουλτς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε λίγη ώρα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του κ. Τσίπρα θα τεθούν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάγκη προώθησης μιας αμοιβαία επωφελούς πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε σε υψηλούς τόνους τη δυσαρέσκειά του για την διαφοροποίηση της Αθήνας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη» είπε.
 

Οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν, είπε, λέγοντας πως αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα, όταν τον συναντήσει στην Αθήνα.
 

Το ζήτημα των νέων κυρώσεων που είχαν προαναγγείλει οι «28» σε βάρος της Ρωσίας παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων την Πέμπτη, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, λόγω της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία.