Επί τάπητος οι αλλαγές στο πειθαρχικό των εκπαιδευτικών

Ταύτιση απόψεων σε μεγάλο ποσοστό για το θέμα των αλλαγών στο πειθαρχικό δίκαιο υπήρξε ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «για μένα το πιο βασικό είναι ότι -εν μέσω συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων- κρατάμε ψηλά τη σημαία του διαλόγου και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ. Με τους εκπροσώπους τους σήμερα είχαμε περίπου σε ένα 70% με 80% ταύτιση για το θέμα των αλλαγών στο πειθαρχικό τους δίκαιο».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία. 

«Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές αυθαίρετες διώξεις γιατί προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες δίνοντας και ένα παράδειγμα. 

«Δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια. Φτάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις.

«Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεων μας και είπε ναι και θα κάνουμε μία συζήτηση. Είναι ο μεγαλύτερος κλάδος των εργαζομένων στη χώρα αυτή στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, θα κάνουμε μία αυτοτελή συζήτηση με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και με τον Κύριο Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί με τον κύριο Μητσοτάκη και οι δικές του σκέψεις, όπως και το Υπουργείο αποδέχεται, θα γίνουν δεκτές σε έναν μεγάλο βαθμό.

Στη σημερινή συνάντηση των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας προσδιορίστηκαν τα σημεία των αλλαγών και μένει να εξειδικευτούν ώστε στη συνέχεια μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσδιοριστούν οι αλλαγές που τόσο πολύ θα ανακουφίσουν αυτόν τον κλάδο των εργαζομένων, τον μεγαλύτερο κλάδο των εργαζομένων στην Ελλάδα που αριθμεί 127.000.

«Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα για τα οποία δεν είμαστε και τόσο σύμφωνοι ή και για άλλα στα οποία διαφωνούμε αλλά σημασία έχει ότι κάθε εβδομάδα είμαστε εδώ» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ γνωστοποίησε ότι στις 31 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ΟΛΜΕ για το θέμα των διαθέσιμων στην τεχνική εκπαίδευση.