Λουράντος: Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα

Μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια, σε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μεγάλης ζήτησης, πρωτότυπα αλλά και γενόσημα, κατήγγελλε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος. 

«Έλλειψη σημαίνει όταν χρειάζομαι το φάρμακο δεν το έχω» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο», ενώ εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα ενταθεί ενόψει της χειμερινής περιόδου.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, προσθέτοντας ότι «μεγάλες ποσότητες φαρμάκων λόγω της χαμηλής τιμής τους ταξιδεύουν στο εξωτερικό». Ο κ. Λουράντος χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται καθημερινά να βρουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πληρώνουν συμμετοχή αυξημένη ακόμη και κατά 100%.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, παρουσιάζοντας παραδείγματα αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Ανέφερε μάλιστα, ότι φάρμακα τα οποία έχουν τιμή τρία ευρώ και κάτω, οι ασφαλισμένοι προτιμούν να τα προμηθευτούν χωρίς ιατρική συνταγή για να αποφύγουν το δεκάευρω στο γιατρό αλλά και το ένα ευρώ ανά συνταγή που έχει επιβληθεί.

Όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Λουράντος είπε ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, (2 δισ.), όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2,5325 δισ. ευρώ, για το 2014 -σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- έχει ήδη φθάσει τα 1,1276 δισ.

Ο κ. Λουράντος εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς, όπως ωράριο, εφημερίες, Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμεα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), οφειλές. «Σήμερα ο καθένας ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει, έχουμε χάσει το μέτρημα των ωρών εργασίας,» είπε, ο κ. Λουράντος, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις εφημερίες εάν δεν ξεκαθαρισθεί πότε θα είναι κλειστά τα φαρμακεία.

Αναφερόμενος στα ΜΥΣΥΦΑ είπε, ότι «κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να… αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους, ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες». Η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά είπε ο κ. Λουράντος επικαλούμενος έκθεση του ΟΟΣΑ.