Επικράτηση των φιλοδυτικών δυνάμεων

Δημοκρατική νομιμοποίηση στην αλλαγή καθεστώτος και «πράσινο φως» για την πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση: αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο μήνυμα των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών, των πρώτων μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπό την πίεση των λαϊκών διαδηλώσεων τον περασμένο Φεβρουάριο

.

Με καταμετρημένο το ήμισυ περίπου των ψήφων, το Λαϊκό Μέτωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ προηγούνταν με ελάχιστη διαφορά -21,6% έναντι 21,5%- του Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο, το οποίο συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο, τα δύο φιλοδυτικά κόμματα επρόκειτο να ανακοινώσουν χθες το βράδυ τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τον Γιάτσενιουκ να διατηρεί το αξίωμά του. Περί το 70% των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες επέλεξε φιλοδυτικά κόμματα.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει γιγάντιες προκλήσεις, όπως υπενθύμισε η χθεσινή αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικού στρατού και ρωσόφωνων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Δεκάδες πύραυλοι Γκραντ εκτοξεύθηκαν από το προπύργιο των αυτονομιστών, Ντονέτσκ, προς το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ εκρήξεις οβίδων και όλμων σημειώθηκαν και στο υπό κυβερνητικό έλεγχο λιμάνι της Μαριούπολης.

Κενές 27 έδρες

Είκοσι επτά από τις 450 έδρες του ουκρανικού Κοινοβουλίου θα μείνουν κενές, καθώς οι κάλπες δεν άνοιξαν στη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε στις περιοχές των βιομηχανικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Οι διοικήσεις των δύο αυτόκλητων «Λαϊκών Δημοκρατιών» προγραμματίζουν τις δικές τους εκλογές σε αυτές τις περιοχές την ερχόμενη Κυριακή.

Πάντως, η Ρωσία εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση για το γεγονός ότι «τα κόμματα που υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της εσωτερικής κρίσης εξασφάλισαν την πλειοψηφία». Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ελπίζοντας ότι «θα οδηγήσει στον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης με εποικοδομητική διάθεση, κυβέρνησης που δεν θα συνεχίσει να καλλιεργεί συγκρουσιακές τάσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και έναντι της Ρωσίας».

Τις ελπίδες για πολιτική επίλυση της κρίσης ενισχύει η περιθωριοποίηση των πιο εθνικιστικών και αντιρωσικών δυνάμεων, όπως του κόμματος Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο, το οποίο έλαβε λιγότερο του 6% των ψήφων, και του Ριζοσπαστικού Κόμματος, υπό τον απρόβλεπτο δημαγωγό Ολεγκ Λιάσκο, το οποίο κινείται γύρω στο 7%. Ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχουν στελέχη της προηγούμενης διοίκησης Γιανουκόβιτς, περιορίστηκε στο 10%, ενώ καταποντίστηκε και θα μείνει εκτός Βουλής το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Την τρίτη θέση κατέλαβε ένα άλλο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ονόματι Σαμοπόμιτς, το οποίο σχηματίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές και αντλεί υποστήριξη κυρίως από τη Δυτική Ουκρανία.

Τα συγχαρητήρια της Ε.Ε. προς τον ουκρανικό λαό εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα νίκη της δημοκρατίας και του προγράμματος για μεταρρυθμίσεις, με ευρωπαϊκή προοπτική. Την ικανοποίησή τους για τη διαφάνεια των εκλογών και την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων εξέφρασαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, παρά τα περιορισμένα κρούσματα προσπαθειών εκφοβισμού και παρατυπιών.

Πολιτικοί αναλυτές στο Κίεβο και στη Μόσχα εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα αποδειχθεί αρμονική η επιβεβλημένη από τα πράγματα συνύπαρξη Ποροσένκο- Γιάτσενιουκ.

 

 

Πηγή: Καθημερινή