Επίσκεψη του μητροπολίτη Άνθιμου στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

«Ο Θεός βοηθός και ο λαός βοηθός για να μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», είπε ο Ανθιμος μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, εκθειάζοντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για τις προσπάθειές τους.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς κρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο ιεράρχης σχολίασε ότι «είναι ξεχωριστός ο ένας από τον άλλον, αλλά τα κοινά χαρακτηριστικά είναι ότι είναι και οι δύο υψηλής διανοητικής ικανότητας. Δεύτερον, πιστεύουν σε αυτό το οποίο προσπαθούν να κάνουν και, τρίτον, έχουν την υπομονή και τη διαύγεια να ανανεώνουν συνεχώς αυτό που ζητούν μέχρι που να φτάσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα».

 

«Επομένως, κάνουν το χρέος τους και από κει και πέρα ο θεός βοηθός και ο λαός βοηθός για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που θέλουμε. Είναι δύο άνθρωποι -και οι συνεργάτες τους- που παλεύουν και αγωνίζονται. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό», κατέληξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρεί σωστές τις κινήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι σωστές οι κινήσεις τους και δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Γλέζου. Διότι σε μια τέτοια ώρα κρίσεως και όταν επετεύχθη ένας σκοπός και έχει φτάσει στο 90% δεν μπορούμε να δημιουργούμε αναστολή με προσωπική εκτίμηση. Κυριαρχεί η εκτίμηση της πλειοψηφίας και της ηγεσίας, που είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο μητροπολίτης επισήμανε: «Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία όλη την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι όλοι μαζί είναι δύσκολοι και ξέρετε ότι ο καθένας ενδιαφέρεται και για τη δική του πατρίδα, αλλά το κοινό που έχει αντιληφθεί όλος ο κόσμος και η ιστορία θα το γράψει είναι ότι ο σκοπός της Ε.Ε. είναι να υπάρχει ένα ενδιαφέρον και μια πραγματική και ουσιαστική συμπαράσταση σε κάθε μια από τις χώρες της, όταν βρίσκεται υπό δυσμενείς περιστάσεις».

Ως προς τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας υπογράμμισε: «Τους Γερμανούς τους έζησα μικρό παιδί κι έχω φρικτές αναμνήσεις, αλλά με τους τωρινούς δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, είμαστε όλοι μαζί και περιμένουμε, επειδή έχουν -κατά έναν τρόπο- τα πρωτεία στη διατύπωση γνωμών με τον γνωστό υπουργό Οικονομικών, ότι θα έχουμε τελικά ένα καλό αποτέλεσμα. Το εύχομαι το προσεύχομαι και σε αυτή τη φάση και στις επόμενες».

Οι δηλώσεις του ιεράρχη της συμπρωτεύουσας έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.