Έρχεται και δεύτερος πεζόδρομος Αγίας Σοφίας στο νότιο τμήμα μέχρι τη θάλασσα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένας καινούργιος εμπορικός πεζόδρομος, ο οποίος στην πραγματικότητα θα αποτελεί τη συνέχεια αυτού που έχει ήδη διαμορφωθεί στο κομμάτι από την Τσιμισκή μέχρι και τη Μακένζι Κινγκ, καθώς και μια πλατεία πλησίον της μητρόπολης, η οποία θα θυμίζει την ιστορικότητα του άξονα και συγχρόνως θα έχει το χαρακτήρα μιας “εκβολής” του προς τη θάλασσα, σχεδιάζεται να διαμορφωθούν στο νότιο τμήμα της Αγίας Σοφίας.
Μετά την παράδοση του νέου πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έχει θέσει ως στόχο άμεσης προτεραιότητας την επέκταση των έργων ανάπλασης και σε ένα δεύτερο τμήμα του ιστορικού άξονα, από το ύψος της οδού Τσιμισκή μέχρι και την παραλιακή λεωφόρο.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, η δεύτερη φάση των έργων ανάπλασης του άξονα της Αγίας Σοφίας αποτελεί μία παρέμβαση ώριμη, ώστε να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος. Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παππάς, ήδη η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να καλύψει τις δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου.

Σε δύο ενότητες

Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, το τμήμα της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή έως τη θάλασσα θα οργανωθεί σε δύο διακριτές ενότητες. Η πρώτη θα καλύπτει την περιοχή από την Τσιμισκή έως και τη Μητροπόλεως, και θα έχει το χαρακτήρα ενός εμπορικού πεζόδρομου, λειτουργώντας ως συνέχεια του τμήματος που ήδη κατασκευάστηκε από την Τσιμισκή μέχρι και τη Μακένζι Κινγκ. Η δεύτερη ενότητα θα διαμορφωθεί ως πλατεία της Μητρόπολης, ξεκινώντας από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγοντας στη λεωφόρο Νίκης.

Η μελέτη για την ανάπλαση αυτού του δεύτερου κομματιού της Αγίας Σοφίας υπογράφεται από την ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Ο διαγωνισμός αφορούσε την ανάπλαση συνολικά του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας, αλλά τα έργα αποφασίστηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης να εκτελεστούν τμηματικά, λόγω του υψηλού κόστους τους (άνω των επτά εκατ. ευρώ).

Την οριστική μελέτη της δεύτερης φάσης των έργων ανάπλασης της Αγίας Σοφίας εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Αντώνης Νουκάκης, Βαρβάρα-Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνης Χαζάπης και Αναστασία Χρανιώτη. Τη συγκοινωνιακή μελέτη υπογράφει ο Μιχάλης Παρασκευόπουλος, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ο Βασίλης Κολοβός και η Ευαγγελία Μπαρτζιώκα, ενώ τη φυτοτεχνική μελέτη η Ευαγγελία Χριστοδουλάκη. Στην εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης συμμετείχαν ως σύμβουλος η Παρασκευή Παμπάλου-Νουκάκη και ως συνεργάτες Γεώργιος Καναβάκης, Αναστασία Νουκάκη, Γιώργης Νουκάκης, Αναστασία Παντελοπούλου και Δάφνη Παπαδοπούλου. Στη συγκοινωνιακή μελέτη συνεργάστηκε ο Ευάγγελος Δακόπουλος.

Ο εμπορικός πεζόδρομος

Ο εμπορικός πεζόδρομος που δημιουργείται από την Τσιμισκή μέχρι τη Μητροπόλεως αποτελεί συνέχεια του κομματιού που έχει ήδη αποδοθεί στη χρήση των Θεσσαλονικέων. Για να δώσουν την εικόνα της ενιαίας συνέχειας, οι μελετητές επέλεξαν και για αυτό το τμήμα τα ίδια υλικά με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον υφιστάμενο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

“Ένα έγχρωμο ‘χαλί’ από χυτό δάπεδο διατρέχει τον πεζόδρομο σε όλο του το μήκος και εισχωρεί στις πλατείες. Ένας αρμός – ‘ποταμός’ διατρέχει αξονικά τον δρόμο και ορίζει δύο περιοχές”, περιγράφουν οι μελετητές του έργου. Ειδικότερα, η δυτική περιοχή αποδίδεται στην αποκλειστική χρήση των πεζών, ενώ στην ανατολική προβλέπονται ζώνη ποδηλατοδρόμου και δυνατότητα διέλευσης οχημάτων εξυπηρέτησης.
Σε μία ζώνη πλάτους 2,10 μέτρων οργανώνονται όλα τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού και εξυπηρετήσεων από τις δενδροστοιχίες και τα φωτιστικά σώματα μέχρι τα καθιστικά, αλλά ακόμη και τα τραπεζοκαθίσματα.

Η πλατεία της Μητρόπολης

Το δεύτερο τμήμα της υπό ανάπλαση περιοχής, όπου κυριαρχούν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, διαμορφώνεται ως πλατεία της Μητρόπολης.

“Το ενιαίο συνεχές δάπεδο διευρύνει το χώρο και τον ενοποιεί με το διευρυμένο τμήμα που εκβάλλει στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μια διαμόρφωση υδάτινης επιφάνειας ‘μεσολαβεί’ τη σχέση με το απέραντο υδάτινο στοιχείο της θάλασσας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές του έργου, υπογραμμίζοντας ότι μια σειρά από φωτεινές στήλες, οι λεγόμενοι “αστικοί φάροι”, που τοποθετούνται στη μέση και κατά μήκος της πλατείας συμβάλλουν στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη ζώνη κυριαρχεί ο γρανίτης λευκού χρώματος, που σχηματοποιεί την επιμήκη πλατεία της Μητρόπολης. Η είσοδος στην αυλή της μητρόπολης σηματοδοτείται από ένα κατώφλι από λευκό μάρμαρο, όπως και από μία συστάδα από μαύρες και γκρίζες πλάκες γρανίτη σε ορισμένη διάταξη.

Πλάκες δαπεδόστρωσης όμοιες με αυτές της πλατείας Μητρόπολης επιλέγονται και για το τμήμα του παραλιακού πεζοδρομίου της λεωφόρου Νίκης, ώστε ο άξονας στο σημείο αυτό να αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας “εκβολής” προς τη θάλασσα.

Υδάτινες επιφάνειες

Έντονη στο υπό διαμόρφωση τμήμα του άξονα της Αγίας Σοφίας προβλέπεται ότι θα είναι η παρουσία του υδάτινου στοιχείου. Μεταξύ άλλων, οι μελετητές του έργου έχουν σχεδιάσει έναν αρμό – “ποταμό”, όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφουν, που διαμορφώνεται με κυβόλιθους από έγχρωμους γρανίτες και διασχίζει τον εμπορικό πεζόδρομο. Στην πλατεία Μητροπόλεως αυτός ο “ποταμός” διατρέχει το τμήμα από την οδό Μητροπόλεως μέχρι και την Προξένου Κορομηλά και καταλήγει σε μία κρήνη πόσιμου νερού.

Εξάλλου, στην πλατεία Μητρόπολης διαμορφώνεται μία υδάτινη επιφάνεια μήκους 22,8 μ. και πλάτους 1,5 μ. Ο πυθμένας της θα είναι διακοσμημένος με έγχρωμα χειροποίητα κεραμικά πλακίδια, ώστε να υπάρχει μια έμμεση αναφορά στην ιστορικότητα του άξονα της Αγίας Σοφίας.

“Αστικοί φάροι”

Ειδικές φωτεινές σημάνσεις, οι λεγόμενοι “αστικοί φάροι”, θα τοποθετηθούν στο υπό διαμόρφωση τμήμα της Αγίας Σοφίας, για να σηματοδοτούν σημεία με ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογοι “φάροι” έχουν τοποθετηθεί και στο τμήμα του πεζοδρόμου που έχει ήδη παραδοθεί.

“Αστικοί φάροι” προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στα δύο άκρα του εμπορικού τμήματος που θα δημιουργηθεί από την Τσιμισκή μέχρι τη Μητροπόλεως, σηματοδοτώντας τις εισόδους στον πεζόδρομο, όπως και στις δύο παρειές της λεωφόρου Νίκης. Αυτές οι φωτεινές σημάνσεις θα έχουν πυκνότερη διάταξη στην περιοχή της Μητρόπολης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ώστε να τονίζεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρα της.

Ο φωτισμός του εμπορικού πεζόδρομου θα είναι ανάλογος με αυτόν που επιλέχθηκε και στο ολοκληρωμένο τμήμα μεταξύ της Τσιμισκή και της Μακένζι Κινγκ και θα γίνει με φωτιστικά σώματα σύγχρονου σχεδιασμού και τεχνολογίας Led. Εξάλλου, ενδοδαπέδια φωτιστικά σώματα θα φωτίζουν διακριτικά τα ψηλά δέντρα λικιδάμβαρης, τα οποία θα κυριαρχούν στην πλατεία Μητρόπολης. Διάσπαρτα φωτιστικά σώματα προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στο περιβάλλον της μεγάλης υδάτινης επιφάνειας.

Αυξάνεται το πράσινο

Στον υπό διαμόρφωση εμπορικό πεζόδρομο μεταξύ της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως θα οργανωθούν δύο δενδροστοιχίες, που θα φυτευτούν με μελιές. Τέσσερις δενδροστοιχίες θα δημιουργηθούν στο διευρυμένο τμήμα της πλατείας Μητρόπολης από την Προξένου Κορομηλά μέχρι τη λεωφόρο Νίκης. Οι δύο μεσαίες δενδροστοιχίες θα φυτευτούν με λικιδάμβαρη, ώστε να δημιουργηθεί ένα σκιασμένο περιβάλλον στην περιοχή της υδάτινης επιφάνειας. Οι άλλες δύο δενδροστοιχίες θα έχουν έναν χαρακτήρα περισσότερο διακοσμητικό. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, ακόμη μία δενδροστοιχία με λικιδάμβαρη θα διαμορφωθεί στην περιοχή της Μητρόπολης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με στόχο την ανάδειξη των μνημείων.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία