Ερευνα για παραβίαση των capital controls από επιχειρηματίες και πολιτικούς

Εισαγγελική έρευνα πρόκειται να διενεργηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πολίτες, επιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί παραβίασαν το σύστημα capital controls που επιβλήθηκε στις τράπεζες.

 

Αφορμή έδωσαν οι σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, καθώς και δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε επιχειρηματίες, πολιτικούς αλλά και τραπεζικούς που, μέσω των κατάλληλων γνωριμιών ή και «παραθύρων», κατόρθωσαν να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα. Ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ισ. Ντογιάκος έδωσε παραγγελία στον αναπληρωτή διευθύνοντα της Εισαγγελίας Γ. Γεράκη να διεξαγάγει προσωπικά ο ίδιος ποινική προκαταρκτική εξέταση για να κριθεί εάν τα καταγγελλόμενα είναι βάσιμα ή όχι.

 

Συνδρομή φορέων

Επειδή η εισαγγελική έρευνα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε οικονομικούς παράγοντες, τραπεζικούς, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, η Εισαγγελία Εφετών θα κρατήσει την εποπτεία της προκαταρκτικής εξέτασης σε κορυφαίο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί να βοηθήσουν όλες οι αρμόδιες διωκτικές αρχές. Ηδη ο Ισ. Ντογιάκος ζήτησε τη συνδρομή των εισαγγελέων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, καθώς επίσης τη βοήθεια του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Ηδη στον τραπεζικό χώρο διερευνώνται περιπτώσεις εταιρειών και τραπεζικών στελεχών και υπαλλήλων που φέρονται να υπέπεσαν σε παράτυπες και παράνομες ενέργειες, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των capital controls, Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι έρευνες γίνονται και προς πολιτικούς.

 

Πηγή: Έθνος