ΜΗ370: Ενα βήμα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου

Όλο και πιο κοντά στη λύση του πλησιάζει το μυστήριο με την χαμένη πτήση ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας ότι το τμήμα φτερού που βρέθηκε στο νησί Ρεϊνιόν του Ινδικού ανήκει στο μοιραίο Boeing 777, αν και ακόμη η γαλλική εισαγγελία εκφράζει επιφυλάξεις.

 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, δήλωσε ότι το κουβάρι του εξαφανισμένου αεροσκάφους αρχίζει να ξετυλίγεται, με τις Αρχές να εκφράζουν βεβαιότητα ότι οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο σωστό σημείο.

Ειδικότερα, ο Μάρτιν Ντόλαν, ο επικεφαλής επίτροπος της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών, ερωτηθείς σχετικά από τον ραδιοφωνικό σταθμό ABC, δήλωσε σίγουρος ότι οι έρευνες για την ανεύρεση του αεροπλάνου έχουν πλέον επικεντρωθεί στο σωστό σημείο.

Από την πλευρά της η Κίνα έκανε σήμερα έκκληση προς τη Μαλαισία να συνεχίσει τις έρευνες για την τύχη του Boeing.

Τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στη νήσο Ρεϊνιόν ανήκουν στο μοιραίο αεροσκάφος Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH370 των Μαλαισιανών γραμμών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ, παρότι εισαγγελέας που συμμετέχει στις έρευνες δηλώνει ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω τεστ για να υπάρξει η τελική επιβεβαίωση.

Η μαλαισιανή κυβέρνηση πάντως δηλώνει αποφασισμένη να φέρει στο φως την αλήθεια για την μοιραία πτήση με τους 239 επιβαίνοντες που χάθηκε ξαφνικά από τα ραντάρ τον Μάρτιο του 2014.

Πρόκειται για τμήμα του φτερού του αεροσκάφους που εντοπίστηκε στη γαλλική νήσο Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, ανατολικά της Μαδαγασκάρης.

 

Πιο επιφυλακτικός ο εισαγγελέας

 

Μετά τη δήλωση του Ράζακ, ο εισαγγελέας του Παρισιού Σερζ Μακοβιάκ, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες, επιβεβαίωσε μεν ότι το τμήμα που βρέθηκε ανήκει όντως σε ένα Boeing 777, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Όπως διευκρίνισε, παρότι σύμφωνα με τα πρώτα τεστ υπάρχουν “πολύ ισχυρές ενδείξεις”, πως το τμήμα του φτερού που βρέθηκε ανήκει στο μοιραίο αεροσκάφος, για να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση θα πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω τεστ.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Μακοβιάκ δεν ισχυρίζεται ότι έχει αμφιβολίες, απλά δίνει τη δέουσα νομική προσοχή στην υπόθεση,.

Η νήσος Ρεϊνιόν, η υπερπόντια γαλλική κτήση όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια βρίσκεται περίπου 3.700 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου διεξήχθησαν οι έρευνες. Ειδικοί και αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κομμάτι αυτό ενδέχεται να μεταφέρθηκε στο νησί από θαλάσσια ρεύματα.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ανέφεραν ότι οι οικείοι των επιβατών και των μελών του πληρώματος έχουν ενημερωθεί. «Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα βρεθούν και άλλα αντικείμενα που θα συμβάλουν να λυθεί το μυστήριο», σημείωσε η διεύθυνση της εταιρείας.

Ενοχλημένοι οι συγγενείς των θυμάτων
Ορισμένοι εκ των συγγενών των θυμάτων, την ίδια ώρα, έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για την έλλειψη βεβαιότητας από τους αξιωματούχους.

«Είναι κάτι το ενοχλητικό. Γιατί δεν περιμένουν και να καταλήξουν όλοι σε ένα συμπέρασμα, ώστε να μη χρειάζεται οι οκογένειες να περνούν όλη αυτήν την ταλαιπωρία;», δήλωσε στο νεοζηλανδικό Fairfax η Σάρα Γουίξ, ο αδελφος της οποίας ήταν ένας εκ των επιβατών της πτήσης.

Στην πλειονότητά τους οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους ήταν Κινέζοι και πολλοί από τους συγγενείς τους έχουν αμφισβητήσει την άποψη των αξιωματούχων ότι συνετρίβη. Μάλιστα, κάποιοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο Πεκίνο ζητώντας περισσότερες απαντήσεις.

«Δεν πιστεύω αυτές τις πληροφορίες για το αεροπλάνο, μας λένε από την αρχή ψέματα. Ξέρω ότι η κόρη μου είναι κάπου εκεί έξω, αλλά δεν θα μας πουν την αλήθεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείοο, η Zhang Yongli, που έχασε την κόρη της στην τραγωδία whose daughter was on board, told AFP news agency.