Ερωτηματικά για την ετοιμότητα της Ευρώπης σε τυχόν Grexit

Με ένα άρθρο στο μπλογκ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαχειριστεί την επομένη μέρα από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που αυτή είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμένεται!

 

Απευθυνόμενος στους θεσμούς με το ακρωνύμιο IFKAT (θεσμοί που προηγουμένως ήταν γνωστοί ως τρόικα), ο Κρούγκμαν στο άρθρο «Grexit και η επόμενη μέρα», αφού πρώτα αναφέρεται στον «νέο εκλογικό σεισμό της Ευρωζώνης» που είναι η επιτυχία των υποστηριζόμενων από το Podemos υποψηφίων σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, καλεί τους IFKAT να δώσουν την πρέπουσα προσοχή στις εξελίξεις.

 

Στη συνέχεια αναλύει την κατάσταση της Ελλάδας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως μια συμφωνία για την Ελλάδα που να προβλέπει ένα μέτριο πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που είναι εφικτό σχετικά εύκολα και είναι αυτό που θα γίνει, οπότε, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «γιατί να μην το κάνουμε επίσημο;». Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, το πρόβλημα είναι πως το ΔΝΤ αποφάσισε τώρα να παίξει τον «κακό μπάτσο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να πατήσει τις κόκκινες γραμμές του για τις συντάξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», και συνεχίζει: «Αυτά βέβαια είναι αμφίβολα οικονομικά, η ίδια η έρευνα του ΔΝΤ δεν υποστηρίζει τον ενθουσιασμό για τις διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας».

 

Στη συνέχεια καλεί τους πάντες να αναρωτηθούν τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα όντως σπρωχθεί εκτός ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα ήταν άσχημο για τη χώρα στην αρχή. Οπως αναφέρει παρακάτω, υπάρχει ένα ερώτημα για το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε περίπτωση που οι αγορές χάσουν την πίστη τους στο ευρώ και το εάν θα αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Οπως τονίζει, «το μέγιστο ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει».

 

Η Ισπανία

«Κάτι τέτοιο» σύμφωνα με τον ίδιο «θα ενθάρρυνε τους επικριτές της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης». Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζει την κατάσταση στην Ισπανία και υπογραμμίζει πως «εάν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν μια Ελλάδα που ανακάμπτει ως παράδειγμα, η απαξίωση του κατεστημένου θα επιταχυνθεί». Το άρθρο κλείνει με μια ερώτηση προς τους IFKAT: «Είστε σίγουροι ότι θέλετε να ξεκινήσετε να ακολουθείτε αυτό το μονοπάτι;».