Έτοιμος τον Απρίλιο ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας

Εορταστικό χαρακτήρα στο χώρο του εργοταξίου της Αγίας Σοφίας επιδιώκει να προσδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διευκολυνθούν οι καταστηματάρχες της περιοχής κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Τις προηγούμενες ήμερες τα συνεργεία του αναδόχου που έχει αναλάβει το έργο της οριστικής διαμόρφωσης του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας έπειτα από σχετικές οδηγίες που έλαβαν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά προχώρησαν στην απομάκρυνση των περιφράξεων, που καθιστούσαν το χώρο απροσπέλαστο.

Σε μία προσπάθεια ο χώρος της Αγίας Σοφίας να μη δίνει την εικόνα ενός απέραντου εργοταξίου κατά την εορταστική περίοδο, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να τον στολίσει με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η δημιουργία γιορτινού κλίματος σε αυτόν τον εμπορικό άξονα αποτέλεσε ένα από τα πιεστικά αιτήματα που υπέβαλαν το προηγούμενο διάστημα προς τον κεντρικό δήμο οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται και για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν κατά την πρώτη φάση εκτέλεσης των έργων διαμόρφωσης του πεζόδρομου.

Στους κάθετους πεζόδρομους Όπως αποφάσισε ο δήμος Θεσσαλονίκης με γνώμονά του τη διευκόλυνση των καταστηματαρχών της περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Π ρωτοχρονιάς οι εργασίες στον άξονα της Αγίας Σοφίας θα διακοπούν. Αμέσως μετά την εορταστική περίοδο τα συνεργεία του εργολάβου θα μεταφερθούν στους δύο κάθετους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου. Εκεί θα μείνουν Εορταστική η ατμόσφαιρα και στον υπό κατασκευή πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

εγκατεστημένα για τουλάχιστον ενάμιση μήνα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μετατοπίσεις στα δίκτυα κοινής ωφελείας αλλά και τα έργα τσιμεντόστρωσης των δύο πεζόδρομων, ώστε να παρουσιάσουν την εικόνα που έχει σήμερα ο άξονας της Αγίας Σοφίας.

Αμέσως μετά τα συνεργεία του αναδόχου θα επιστρέψουν στον άξονα της Αγίας Σοφίας, για να προχωρήσουν στις τελικές διαμορφώσεις του χώρου, ενώ συνολικά τα έργα και στους δύο κάθετους πεζόδρομους υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν την άνοιξη.

Τι αλλάζει στην Αγίας Σοφίας

 

Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο, η Αγίας Σοφίας στο κομμάτι της από τηνΤσιμισκή μέχρι και τη Μακένζι Κινγκ θα αποτελέσει χώρο περιπάτου και φιλοξενίας διάφορων εκδηλώσεων και δρώμενων.

 

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν οι μελετητές του έργου, ένα έγχρωμο “χαλί” από χυτό δάπεδο θα διατρέχει τον πεζόδρομο σε όλο το μήκος του και θα εισχωρεί στις πλατείες. Στους δύο παρακείμενους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου θα γίνει ενιαία δαπεδόστρωση από γρανιτοκυβόλιθο ως συνέχεια της παρειάς του άξονα της Αγίας Σοφίας.

 

Οι δύο παρειές ορίζονται ως ζώνες κίνησης των πεζών, όπου λόγω διαστάσεων θα είναι δυνατή και η διέλευση οχημάτων ανάγκης. Η κεντρική ζώνη διαφοροποιείται με την προσθήκη διάσπαρτων έγχρωμων γρανιτοκυβόλιθων και διατίθεται για την τοποθέτηση μόνιμων καθιστικών πάγκων. Ο άξονας ορίζεται από δενδροστοιχία και σειρά φωτιστικών σωμάτων.

Στο πλαίσιο των έργων που εξελίσσονται το αστικό πράσινο αυξάνεται και συγχρόνως στον άξονα της Αγίας Σοφίας ενσωματώνεται το στοιχείο του νερού. Ειδικότερα στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με τους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου εγκαθίστανται ρηχά σιντριβάνια από μαύρο γρανίτη, τα οποία θα είναι υπερυψωμένα από το δάπεδο. Εξάλλου σε διάφορα σημεία του χώρου τοποθετούνται ψηφιδωτά ως υπόμνηση της βυζαντινής ιστορίας της πόλης.

Ο φωτισμός του πεζόδρομου θα γίνεται με φωτιστικά σώματα σύγχρονου σχεδιασμού. Σε διάφορα σημεία τοποθετούνται ειδικές φωτεινές σημάνσεις, οι λεγόμενοι “αστικοί φάροι”, που θα κρύβουν έντονους συμβολισμούς. Ενδεικτικά τέτοιοι “φάροι” θα τοποθετηθούν στη διασταύρωση της Αγίας Σοφίας με την Τσιμισκή και τη Μακένζι Κινγκ, ώστε να σηματοδοτούνται η έναρξη και η κατάληξη του πεζόδρομου.

Η μελέτη για την οριστική διαμόρφωση του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας ανατέθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης στη σύμπραξη των μελετητικών γραφείων που είχε τιμηθεί με το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος διενεργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τη μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του ΥΠ ΕΚΑ υπογράφουν οι Αντώνης Νουκάκης, ΒαρβάραΧριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνης Χαζάπης και Αναστασία Χρανιώτη.

 

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη