Τρέχουν 19 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ

Ανοίγουν οι «στρόφιγγες» του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, με τα πρώτα 19 δισ. ευρώ σε σύνολο 26 δισ. ευρώ να είναι έτοιμα να διατεθούν στην αγορά από την άνοιξη.

 

Την ίδια ώρα, σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με δάνεια 200 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς μέσα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG), κατόπιν συνεργασίας με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα (KFW).

 

Ειδικότερα, χθες ο κ. Σκρέκας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Σπύρος Ευσταθόπουλος ανακοίνωσαν ότι οι αρμόδιοι επίτροποι της ΕΕ Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινωνικών Υποθέσεων ενέκριναν τα 18 επιχειρησιακά προγράμματα και περιφερειακά προγράμματα της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον σχολιασμό που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, «πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης αφού η ΕΕ ενέκρινε το σύνολο των προγραμμάτων που υπεβλήθησαν από τις ελληνικές Αρχές».

 

Τα προγράμματα

 

Τα εν λόγω 18 προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής. Ο κ.
Σκρέκας κάνει λόγο για «μεγάλη επιτυχία», καθώς μέχρι την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει λιγότερο από το 1/5 των περίπου 300 προγραμμάτων των χω ρών ms EE. Για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις των ελληνικών εργάστηκαν σκληρά tis τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές Αρχές.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα να είναι έτοιμα να προκηρυχθούν γύρω στην άνοιξη, αν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν πολιτικές εξελίξεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και Θάλασσας ύψους 4,6 δισ. ευρώ αλλά και προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ.
ευρώ (Συνδέοντας την Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία και Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους).

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται κονδύλια περίπου 2 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες της χώρας το 2016 με βάση τη διαδικασία της λεγόμενης ρήτρας αναθεώρησα.
Κύριοι στόχοι του νέου ΕΣΠΑ είναι η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και της απασχόλησης, καθώς και η μείωση της ανεργίας.

 

Οι κλάδοι στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια και αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική μεγέθυνση είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια και το αγροδιατροφικό σύστημα.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, «άλλοι τομείς με ανοδική πορεία, όπως n έρευνα και n τεχνολογική ανάπτυξη, οι υδατοκαλλιέργειες, οι εξειδικευμένε5 υπηρεσίες υγείας, η δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, n διαχείριση των απορριμμάτων, το εμπόριο και οι υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών επιδιώκεται επίσης να συμμετέχουν διακριτά στην ανάπτυξη». Το υπουργείο συνεχίζει την απαρίθμηση τομέων που επίσης θα χρηματοδοτηθούν.

 

 

Πηγή: Έθνος