Ευρωπαϊκό «δίχτυ» για τζιχαντιστές

Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για τα νέα μέτρα που προωθούν και που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη παρακολούθηση των συνόρων και ανταλλαγή των δεδομένων επιβατών πτήσεων αλλά και αίτημα για «φιλτράρισμα» δημοσιεύσεων τζιχαντιστών από τους κολοσσούς του Διαδικτύου.

 

Εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας, στις 12 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών πραγματοποίησαν συνάντηση χθες στη Ρίγα της Λετονίας για να συζητήσουν για το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια 2015-2020, που θα παρουσιαστεί μέσα στους προσεχείς μήνες.

 

Όπως συζητήθηκε, η καλύτερη παρακολούθηση των συνόρων και η ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών θα οδηγήσει στον αποτελεσματικότερο εντοπισμό τζιχαντιστών με ευρωπαϊκά διαβατήρια κατά την είσοδο και έξοδό τους από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και οι ύποπτοι θα μπορούν να συλλαμβάνονται επιτόπου αποτρέποντάς τους από το να ταξιδέψουν στη Συρία και να στρατολογηθούν από το Ισλαμικό Κράτος.

 

Η αποθήκευση των δεδομένων των επιβατών πτήσεων και η ανταλλαγή τους μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών.

 

Οπως τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα πρέπει να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία που θα επιτρέπει την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών, όπως ονοματεπώνυμο, πιστωτική κάρτα και διατροφικές προτιμήσεις.

 

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεργάζονται ήδη για τον εντοπισμό τρομοκρατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνα, ενώ η ΕΕ έχει ανάλογες συνεργασίες με την Αυστραλία και τον Καναδά. Πάντως μέχρι σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο βάζει «μπλόκο» στην πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών πτήσεων.

 

Στα προληπτικά μέτρα που συζητούν τα μέλη της ΕΕ είναι και το να εμποδιστεί η ριζοσπαστικοποίηση νέων Ευρωπαίων μέσω του Διαδικτύου, αν και οι αδελφοί Κουασί που σκόρπισαν τον τρόμο στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου σκοτώνοντας 17 ανθρώπους δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία τζιχαντιστών.

 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών ζητούν από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, Google, Facebook και Twitter, να προβούν στο λεγόμενο «προληπτικό φιλτράρισμα» αφαιρώντας τζιχαντιστικό περιεχόμενο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

«Επιθυμούμε, κατόπιν στενής συνεργασίας με τις μεγάλες εταιρείες, να φροντίσουμε ώστε αυτές να αφαιρέσουν από μόνες τους ένα μέρος των φρικιαστικών δημοσιεύσεων που αναρτώνται στον Ιστό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

 

Ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει και οι υπηρεσίες της Europol να ασχοληθούν με την απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου από τον Ιστό.

 

Πηγή: Έθνος