Φόβοι για χτύπημα στο βατικανό – Επί ποδός ο στρατός

Σχέδιο προστασίας των αστικών κέντρων έναντι της απειλής τρομοκρατικών ενεργειών από εξτρεμιστές ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας. Ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων ενέκριναν το σχέδιο αυτό το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αννάπτυξη 4.800 στρατιώτών στους δρόμους πόλεων όλης της Ιταλίας.

 

Η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων αυτών, αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί θα φρουρούν κρίσιμες εγκαταστάσεις και τοποθεσίες που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος επιθέσεων έως τον Ιούνιο σε πρώτη φάση.

 

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης 500 στρατιωτικοί σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στη Ρώμη, όπου ήδη άνδρες των ενόπλων δυνάμεων συμβάλλουν στη φρούρηση διπλωματικών αποστολών και κατοικιών, της συναγωγής της ιταλικής πρωτεύουσας και εβραϊκών σχολείων.

 

Εξάλλου, στρατιώτες αναμένεται να τοποθετηθούν σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, όπως αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

 

Τα έκτακτα αυτά μέτρα αποφασίστηκαν μετά τις επιθέσεις ενόπλων στην Κοπεγχάγη το Σάββατο, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, αλλά και εκείνες που είχαν διαπραχθεί στο Παρίσι τον περασμένο μήνα.

 

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν τη Ρώμη πιθανό στόχο εξτρεμιστών, ιδίως διότι φιλοξενεί το Βατικανό.

 

Στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί σε ιστοτόπους που χρησιμοποιούν ισλαμιστές αόριστες απειλές εναντίον του πάπα Φραγκίσκου και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο είχε επισημάνει σε μια εκδήλωση στην οποία είχε λάβει μέρος μαζί με ανώτερα στελέχη της καθολικής εκκλησίας ότι δεν είναι ενήμερος για κάποια συγκεκριμένη απειλή.