Γ. Βαρουφάκης: Mε απείλησαν με capital controls αν δεν υπογράψουμε

Στην αποκάλυψη πως δέχθηκε μια μεγάλη απειλή την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντα του πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων (capital control) προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Μιλώντας στα “parapolitika fm” ανέφερε πως η απειλή προήλθε από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο παράγοντα χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

«Να το επιβάλλουμε από μόνοι μας;» διερωτήθηκε.

Βλέπει συμφωνία ως 30 Ioυνίου

 

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα πριν τις 30 Ιουνίου και πρόσθεσε πως “χρειάζεται συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Τσίπρα για να δηλώσουν ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε”.

 

Εκτίμησε ότι υπάρχουν παράδοξα λίγο πριν την συμφωνία και παραδέχτηκε ότι «όταν υπάρχει ένα παράδοξο είναι και από τις δύο πλευρές, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο των εκλογών, λέγοντας “δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούμε σε εκλογές”. 

 

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόμενος στην συμφωνία έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου» και συμπλήρωσε «Η εσωτερική διαφωνία των δανειστών είναι το μόνο θέμα, κατά τα άλλα οι συζητήσεις γίνονται σε καλό και θετικό κλίμα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί λύση και σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

 

Παράλληλα πρότεινε κοινή συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

 

Ερωτηθείς για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

 

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει αυτό που θέλουν και επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο.

“Η πρόταση της Παναρίτη ήταν δική μου και του Σταθάκη”

 

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ τόνισε ότι η πρόταση για το διορισμό της ήταν δική του και του Γιώργου Σταθάκη.

 

«Εγώ επέμεινα, ο πρωθυπουργός τη στήριξε, αλλά η ίδια έκρινε ότι δεν είναι κάτι που ήθελε να κάνει μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Είναι αρνητική εξέλιξη. Αυτό είναι πρόβλημα για μας. Θα αποφασίσω σήμερα ή αύριο για το ποιος θα την αντικαταστήσει» είπε χαρακτηριστικά.

 

Τι λέει για ΔΕΗ, λιμάνι, σιδηροδρόμους

 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι δογματική αλλά το ζήτημα είναι το σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται κάποιος.

 

«Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών».

 

“Σκάνδαλο ο ΕΝΦΙΑ”

 

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε πως δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του καθώς αποτέλεσε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

 

«Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σημείωσε.