Ταυτόχρονα ως το Σεπτέμβριο οι δίκες Χρυσής Αυγής – «Πυρήνων»

Ως δεδομένη εμφάνισε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την ταυτόχρονη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής και της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κατά την 5η μέρα εκδίκασης της μεγάλης υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης.

 

Όπως ανέφερε η κ Μαρία Λεπενιώτη ήδη έχει απευθύνει αίτημα στον αρχηγό της αστυνομίας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τις ημέρεςπου θα συμπίπτουν οι δύο υποθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να μεταφερθεί σε νέα αίθουσα του εφετείου η δίκη της Χρυσής Αυγής.

 

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου, που ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, απέστειλε δύο αιτήματα στην Τριμελή Διοίκηση του Εφετείου για μεταφορά της δίκης τα οποία απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της Διοίκησης Δημήτρη Μόκκα.

 

«Από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο το θέμα της αίθουσας αφορά τον κ. Μόκκα. Μόνον εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει» ανέφερε.

 

Πέμπτη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η πέμπτη ημέρα της δίκης βρήκε στο εδώλιο τους 18, από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για τη Χρυσή Αυγή, μεταξύ των οποίων και τους βουλευτές, πρώην και νυν, Αντώνη Γρέγο, Μιχάλη Αρβανίτη, Στάθη Μπούκουρα και Πολύβιο Ζησιμόπουλο.

 

Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που υπέβαλαν την προηγούμενη φορά, ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης.

 

Όπως είπε η κ. Οικονόμου, οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν βουλευτές, θα είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αυτά τα αιτήματα μόνο σε περίπτωση που η δίκη επρόκειτο να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σε άλλο χρόνο για το θέμα αυτό.

 

Το δικαστήριο, έπειτα από αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, επέτρεψε την παράσταση πολιτικής αγωγής της μητέρας και της αδελφής του 34χρονου Παύλου Φύσσα για τη δολοφονία του οποίου είχε δηλώσει μέχρι στιγμής παράσταση μόνο ο πατέρας.

 

Η διαδικασία συνεχίζεται.

 

Νέες συγκεντρώσεις

Κατά την έναρξη της πέμπτης ημέρας της δίκης περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του ναζισμού, ενώ σε πανό που έχουν αναρτήσει γράφουν «Ισόβια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» και «Όχι η δίκη αυτή στον Κορυδαλλό».

 

Ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Κασιμάτης συνεχίζει τις επαφές του για το θέμα της μεταφοράς της δίκης με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Σημειωτέον, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε συνάντηση που είχε με φορείς του Κορυδαλλού και βουλευτές της Β’ Πειραιά είχε αναφέρει ότι έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέα αίθουσας στο Εφετείο που θα είναι έτοιμη στις αρχές Σεπτέμβρη 2015, ενώ δεν είχε αποκλείσει και προτεινόμενες λύσεις για τις επόμενες συνεδριάσεις στο ενδιάμεσο διάστημα, εφόσον το ζητήσει η έδρα του δικαστηρίου.

 

Πηγή: Έθνος