Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Ταμείο Ανάκαμψης: Η συμφωνία σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης

Η συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της covid-19 σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Αυτή η νέα Ευρώπη θα είναι «πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και επιπλέον πιο γαλλογερμανική», πρόσθεσε ο Λεμέρ, υπενθυμίζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρώπη συμφώνησε να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους».

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα λάβει 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης υιοθετήθηκε: ένα κοινό δάνειο για να απαντήσουμε στην κρίση με αλληλεγγύη και για να επενδύσουμε στο μέλλον μας. Δεν το είχαμε κάνει ποτέ άλλοτε! Η Γαλλία στήριξε με όλες τις δυνάμεις αυτή τη φιλοδοξία», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προβλέπει από τα 750 δις, τα 390 να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και τα 360 με την μορφή δανείων, καθώς και πως ο προϋπολογισμός για το διάστημα 2021-27 θα φτάσει το 1,074 τρις ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ. Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των «27».Πηγή: iefimerida.gr