Γερμανία: Χωρίς… χρέος ο προϋπολογισμός

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, που προβλέπει ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και πλέον η Γερμανία δεν θα εκδώσει καθόλου καθαρό χρέος.

 

Το χαμηλό επίπεδο ανεργίας και η αδιάλειπτη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχουν εξασφαλίσει φορολογικά έσοδα τα οποία ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ η εκμηδένιση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μειώνει αισθητά το χρηματοοικονομικό άχθος της εξυπηρέτησης του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο ανέρχεται σε 1,3 τρισεκ. ευρώ.

 

Η ευνοϊκή συγκυρία θα επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση να καλύψει κρατικές δαπάνες ύψους 300 δισεκ. ευρώ την επόμενη χρονιά χωρίς να προχωρήσει στην έκδοση ούτε ενός νέου κρατικού ομολόγου. Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό από το 1969.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να παρουσιάσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε μια συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα. Κατόπιν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, όπου αναμένεται να εγκριθεί τον Νοέμβριο.

 

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού της Μέρκελ αναμένει ότι το κρατικό χρέος ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Γερμανίας θα μειωθεί από σχεδόν 80% σήμερα σε κάτω από 70%.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ