Γιατροί: Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής

Από τις 168 ώρες της εβδομάδας καλείται -όχι σπάνια- να εργάζεται τις 116. Δηλαδή ο ελεύθερος χρόνος του δεν ξεπερνά τις 52 ώρες εβδομαδιαίως –κάπου εκεί πρέπει να «στριμώξει» τον ύπνο του, τη φροντίδα της οικογένειάς του, την κοινωνική του ζωή. Τις καλές εβδομάδες πάλι, δουλεύει 78 ώρες –δηλαδή 30 ώρες περισσότερες από αυτές που προβλέπει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

 

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή Χειρουργικής στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας, κ. Λεωνίδα Σιδέρη, έγινε την Κυριακή το απόγευμα. Η φωνή του πρόδιδε αϋπνία. Είχε επιστρέψει λίγες ώρες νωρίτερα σπίτι του, έπειτα από εφημερία. Έσπευσε μάλιστα να κάνει σαφές ότι οι εφημερίες στα ελληνικά νοσοκομεία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 24 ώρες. Άλλωστε για τη συστηματική παραβίαση του ανωτάτου ορίου των 48 ωρών μηνιαίως για τις εφημερίες η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο.

«Για εμάς αυτό το πρόγραμμα έχει γίνει συνήθεια. Ασχολούμαστε αποκλειστικά με τη δουλειά μας. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει όρθιο λόγω του εθελοντισμού και της αυταπάρνησης των εργαζομένων στο ΕΣΥ» λέει ο κ. Σιδέρης.

 

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από τα Νέα: