Γιατσένιουκ: Δύσκολος χειμώνας χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο

H Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα, με χαμηλές θερμοκρασίες, προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, που υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται επιπλέον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και ίσως χρειαστεί να εισάγει ποσότητες άνθρακα εξαιτίας των συγκρούσεων στις βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

 

Οι πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία έχουν αναγκάσει τα ανθρακωρυχεία να μειώσουν την παραγωγή τους ή να κλείσουν, βάζοντας σε κίνδυνο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

 

Την ίδια ώρα η Ρωσία, που εφοδίασε την Ουκρανία με περίπου τη μισή ποσότητα φυσικού αερίου που η χώρα κατανάλωσε πέρυσι, διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου την 16η Ιουνίου εξαιτίας της διμερούς διαμάχης για τις τιμές, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

 

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Γιατσενιούκ απάντησε: «Όχι. . . η κατάσταση (το χειμώνα) θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ουκρανία, καθαρός εξαγωγέας άνθρακα που χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ποσότητες αυτού του καυσίμου από άλλες χώρες, καθώς η εγχώρια παραγωγή έχει πληγεί από τις συγκρούσεις με τις υποδομές να έχουν καταστραφεί από τα πυρά του πυροβολικού και τα δίκτυα εφοδιασμού να έχουν υποστεί ζημιές.

 

Σχεδόν τα μισά από 115 ανθρακωρυχεία στην Ουκρανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό του καυσίμου αυτού στην Ευρώπη, έχουν διακόψει την παραγωγή, η οποία έχει μειωθεί κατά 22% σε ετήσια βάση το Ιούλιο και ανήλθε σε 5,6 εκατομμύρια τόνους.

 

«Τα ορυχεία έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς, δεν υπάρχει λοιπόν παραγωγή θερμικού άνθρακα. . . Χωρίς τον εφοδιασμό των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, υπάρχουν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας» τόνισε ο Γιατσενιούκ.