ΠΟΥ: Εχει υποτιμηθεί ο Εμπολα – Οικογένειες κρύβουν αρρώστους στα σπίτια τους

Σχέδιο για τη στρατηγική του όσον αφορά την αντιμετώπιση του Έμπολα μέσα στους επόμενους έξι ως εννέα μήνες ανακοίνωσε ότι καταρτίζει ο ΠΟΥ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένει η επιδημία να ανασχεθεί νωρίτερα.

 

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός τονίζει ότι η κλίμακα του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα έχει υποτιμηθεί σημαντικά, καθώς οι οικογένειες κρύβουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί μέσα στα σπίτια τους.

 

Όπως εξηγεί, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται προτιμούν να πεθάνουν στα σπίτια τους. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε, όπου το στίγμα και η κοινωνική απόρριψη λόγω του Έμπολα αποτελούν γενικευμένο πρόβλημα.

 

Ορισμένοι στη δυτική Αφρική συνεχίζουν να αρνούνται ότι υπάρχει ο ιός. Άλλοι πιστεύουν ότι οι πτέρυγες απομόνωσης των ασθενών στην πραγματικότητα είναι θάλαμοι επώασης του Έμπολα, τονίζει ο ΠΟΥ.

 

Επιπλέον, οι χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας, ανέφερε ο οργανισμός. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να χειριστούν τον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο από διαγνωστική άποψη όσο και με δεδομένο τον αριθμό των κλινών τους, σε όλη τη δυτική Αφρική, επισήμανε ακόμη.

 

Εξάλλου πολυάριθμα ιατρικά κέντρα και κλινικές έχουν κλείσει στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία διότι το ιατρικό προσωπικό τράπηκε σε φυγή, εξαιτίας του φόβου ότι θα προσβληθεί από τον Έμπολα. Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, την Μονρόβια, αλλά και σε άλλες περιοχές, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες υγείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, τόνισε ο ΠΟΥ.

 

Αμέσως μόλις ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις για ασθενείς του Έμπολα κατακλύζονται με ασθενείς, κάτι το οποίο σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, σημείωσε ο ΠΟΥ. Στη Μονρόβια ένα κέντρο θεραπείας ασθενών με

 

Έμπολα το οποίο διαθέτει 20 κλίνες και άνοιξε την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναγκασμένο να νοσηλεύσει πάνω από 70 ασθενείς, σημείωσε ο ΠΟΥ.

 

Υπάρχουν επίσης «γκρίζες ζώνες», χωριά όπου οι κάτοικοι αρνούνται στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών να κάνουν έρευνα για κρούσματα ή δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων. Σε πολλά χωριά στην επαρχία, οι κάτοικοι καίνε πτώματα χωρίς να ειδοποιούν καν τις αρχές.

 

Η Σενεγάλη έγινε σήμερα μια ακόμη χώρα της Αφρικής που επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας του Έμπολα. Ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της με τη γειτονική Γουινέα, και επίσης κλείνει τα σύνορά της «για τα αεροσκάφη και τα πλοία από τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και άμυνας θα φροντίσουν η διαταγή αυτή να εκτελεστεί «αυστηρά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Στη δυτική Αφρική η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.350 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 576 στη Λιβερία, 396 στη Γουινέα και 374 στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ έως και την 18η Αυγούστου.