Η απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα – Εστάλη το «καυτό» e-mail και αναμένονται οι αποφάσεις των δανειστών

Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει γι να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2,5 δις ευρώ, έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την τρόικα αναμένεται να κλείσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον δεν προκύψουν νέες απαιτήσεις. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται δεδομένο ότι κατατέθηκαν και εναλλακτικά μέτρα σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει ίσως και εντός της ημέρας τις απαντήσεις της τρόικας ώστε –εφόσον είναι θετικές- να κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στα αιτήματα των δανειστών αφορούν στις αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλά όχι σε προϊόντα όπως τα φάρμακα ενώ κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν συντελεστή που δεν θα αυξάνεται σημαντικά από το 6,5% που είναι σήμερα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα φτάσει το 13%, ειδικά στον τουριστικό κλάδο όπου υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις.

 

Η κυβέρνηση απαντά και στην απαίτηση για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που ζητά η τρόικα. Η κυβέρνηση έστειλε στοιχεία που δείχνουν ότι η ρύθμιση έχει εντυπωσιακή αποδοχή και ήδη έχουν ρυθμιστεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ χρέη στις εφορίες. «Καλύτερη η πληρωμή σε δόσεις παρά τα ανεξόφλητα χρέη να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 71,5 δις», αναφέρουν στην κυβέρνηση.

 

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

 

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά εκτιμά πως η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

 

«Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα» υπογραμμίζει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει:

 

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές το συντομότερο δυνατό. Μόνο μέσα από συμφωνία θα καταφέρουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».