Οι αστικές συγκοινωνίες θα παραμείνουν δημόσιες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ξεκάθαρο μήνυμα πως οι αστικές συγκοινωνίες δεν πρόκειται να ξεπουληθούν και θα παραμείνουν δημόσιες έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Τ. Ταστάνης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταστάνης απαντώντας σχετικά με την ένταξη των τριών φορέων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) στο Υπερταμείο επισήμανε πως βασικός στόχος είναι η εξυγίανσή τους.

«Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι πως οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελούν ένα κοινωνικό δημόσιο αγαθό», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ήταν, είναι και θα παραμείνουν δημόσιες, για να μπορούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να μετακινούνται με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και με δρομολόγια που θα διακρίνονται για τη συνέπειά τους. Προτεραιότητά μας η εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών προς όφελος του επιβατικού κοινού της Αθήνας και της κοινωνίας».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την καλύτερη αξιοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

Απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων για «κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών» αναρωτιέται «γιατί αυτές οι καταγγελίες γίνονται τώρα»; Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουν ότι εμείς ως νέες Διοικήσεις κληρονομήσαμε ένα σύστημα δημόσιων αστικών συγκοινωνιών γεμάτο παθογένειες και ελλείμματα που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ;».

Διευκρινίζει ότι «καταφέραμε να παραδώσουμε προϋπολογισμό Ομίλου με έλλειμμα μειωμένο κατά 20 εκατ. ευρώ. Αναλάβαμε δράσεις εξοικονόμησης, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν κόστος προμηθειών μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών, κόστος συμβάσεων παροχής υπηρεσίας μέσω ανάπτυξης συνεργασίας με άλλους δημόσιους φορείς, όπως η Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη των σταθμών». Επίσης είπε ότι διεκδικούν οφειλές των υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών, που ξεπερνούν ήδη τα 170 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, δηλώνει πως το μέτρο θα μειώσει την εισιτηριοαποφυγή, που αποτελεί πραγματική μάστιγα.

Παράλληλα προανήγγειλε την πρόσληψη 996 μόνιμων υπαλλήλων, μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Ταστάνη πρόκειται για 495 νέους οδηγούς και 201 τεχνίτες στην ΟΣΥ και 130 οδηγούς και 170 τεχνίτες στη ΣΤΑΣΥ.

Πηγή: Ημερησία