Η αβέβαιη εξωστρέφεια των τραπεζών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σε σειρά από κινήσεις επενδυτικού περιεχομένου είναι έτοιμες να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έχει τελειώσει η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και πλέον θέλουν, μέσω επενδύσεων να συγκεντρώσουν και πάλι κεφάλαια στα ταμεία τους. Μια ανακεφαλαιοποίηση που χαρακτηρίζουν επιτυχημένη μεν, αλλά στην ουσία έχουν μηδενίσει και έχουν πτωχεύσει τους μικροεπενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους σ’αυτή τη δήθεν επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα άλλων.

Τρέχουν λοιπόν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό, κλείνουν επενδυτικά ραντεβού, μιλάνε με μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και κολοσσούς, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται μεγαλοεπενδυτές και στην Ελλάδα, όπως οι Fairfax, Paulson και WL Ross & Co. Οι τελευταίοι έρχονται να επενδύσουν μέσω της αγοράς «κόκκινων» δανείων, αλλά θέλουν να έχουν λόγο και στο πού θα κατευθυνθούν αυτά τα δάνεια.

Βασίζουν λοιπόν οι τράπεζες τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των «κόκκινων», τη στιγμή που η Ιταλία έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μπορούν να ομολογοποιούνται. Πρόκειται στην ουσία για ένα πλιάτσικο πάνω στη περιουσία των δανειοληπτών που θα χάσουν τη κύρια κατοικία τους και την ακίνητη περιουσία τους που είναι συνδεδεμένη με τα «κόκκινα» δάνεια. Παρ’ όλα αυτά, οι ξένοι επενδυτές, παραμένουν επιφυλακτικοί για τη χώρα, ιδιαίτερα όσο βλέπουν ότι η πολιτική αστάθεια επανέρχεται, εντούτοις δεν λένε όχι σε επιλεγμένα ελληνικά business stories. Κι αυτό γιατί βλέπουν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς βέβαια να ενδιαφέρονται σε ποιου τη πλάτη έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση και ποιοι έχασαν τα λεφτά τους για να είναι επιτυχημένη.

Οι ελληνικές τράπεζες βέβαια δεν κάνουν όλες αυτές τις κινήσεις για τη ψυχή της μάνας τους. Κύριος στόχος τους είναι και πάλι οι μικροκαταθέτες. Γιατί έχουν βάλει στο μάτι τα περίπου 40 δις ευρώ που εκτιμούν ότι οι καταθέτες απέσυραν από τις τράπεζες και τα φυλάνε σε στρώματα, μπαούλα και θυρίδες και όχι στο εξωτερικό.

Σ.Α. / Radio1d.gr