Η Ελλάδα στον «οδηγό απαισιοδοξίας» του Bloomberg για το 2015

Την Ελλάδα συγκαταλέγει το πρακτορείο Bloomberg στο δημοσίευμά του με τίτλο «Ενας απαισιόδοξος οδηγός για τον κόσμο το 2015» με θέμα τα χειρότερα πιθανά σενάρια για τη νέα χρονιά, ανάμεσα στην ουκρανική κρίση, την πτώση του πετρελαίου, την διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, το Ισλαμικό Κράτος, την ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας στη Νότια Θάλασσα, έναν πιθανό πόλεμο Νότιας και Βόρειας Κορέας.

 

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ενας απαισιόδοξος οδηγός για τον κόσμο το 2015», η Ελλάδα εντάσσεται στη λίστα των «κόκκινων» χωρών, καθώς το χειρότερο σενάριο για εκείνη, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, είναι να πέσει η παρούσα κυβέρνηση, και «να ανέλθει στην εξουσία η αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα που είναι κατά του ευρώ», αποδυναμώνοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν εξτρεμιστικά κινήματα». 

Σύμφωνα με αυτό το εφιαλτικό σενάριο «αν οι αναποτελεσματικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτύχουν να αντιδράσουν, η μόλυνση θα εξαπλωθεί στην αγορά ομολόγων αναθερμαίνοντας την κρίση στην ευρωζώνη». 

Τα χειρότερα πιθανά σενάρια για το 2015 σύμφωνα πάντα με τις σημερινές διεθνείς συγκρούσεις παρουσιάζουν επενδυτές, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό του Bloomberg.

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα καταστροφικά σενάρια για τον κόσμο το 2015, είναι η ουκρανική κρίση, η διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, το Ισλαμικό Κράτος, η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας στη Νότια Θάλασσα και ένας πιθανός πόλεμος Νότιας και Βόρειας Κορέας. Άλλα καταστροφικά σενάρια για το 2015 είναι η μετάδοση της βίας από την Συρία σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία, αφού δεν καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί το καθεστώς Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος.

 

Πιθανή, ως το χειρότερο σενάριο, θεωρείται και η έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τους Λίβανο, Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο, να λαμβάνουν μέρος στην σύγκρουση, στο πλευρό των Παλαιστινίων. Στα χειρότερα σενάρια είναι και η πιθανή αποτυχία εύρεσης λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, πράγμα που ίσως εμπλέξει το Ισραήλ σε δράση κατά της Τεχεράνης.

 

Ένα καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ήταν αυτό της προώθησης των θέσεων των φιλορώσων από την ανατολική προς την δυτική Ουκρανία, ώστε να δημιουργηθεί ένας “διάδρομος” επικοινωνίας της ενδοχώρας με την χερσόνησο της Κριμαίας. Ένταση των συγκρούσεων στην Νιγηρία, μεταξύ του στρατού και των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ, επέκταση του Ισλαμικού Κράτους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, Νότιας και Βόρειας Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας, με φόντο την Νότια Θάλασσα, είναι μερικές από τις θερμές εστίες του πλανήτη.

 

Τέλος, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, είναι πιθανό να δημιουργήσει μία νέα εστία έντασης, αφού Ρωσία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Δανία και Καναδάς θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν και να διεκδικήσουν περιοχές όπως τα νησιά Σβάλμπαρντ στο ομώνυμο αρχιπέλαγος.