Η google κάνει δυναμική είσοδο και στην κινητή τηλεφωνία

Τα… παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά νερά ταράζει η Google, η οποία, αφότου κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που «σερφάρουν» οι χρήστες στο Διαδίκτυο, κάνει δυναμική είσοδο και στην κινητή τηλεφωνία.

 

Το έργο Project Fi, το οποίο λάνσαρε ήδη στις ΗΠΑ, φιλοδοξεί με μία σταθερή τιμή να αντιμετωπίσει τα… κενά κάλυψης αλλά και τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς από δεδομένα που πληρώθηκαν, αλλά δεν καταναλώθηκαν μέσα στον μήνα του λογαριασμού. Η υπηρεσία προέκυψε από τη συνεργασία της Google με δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, την T-Mobile USA και τη Sprint και υπόσχεται την εναλλαγή δικτύου, ώστε ο συνδρομητής να απολαμβάνει κάθε στιγμή το καλύτερο σήμα.

Ετσι, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει από το δίκτυο LTE της T-Mobile σε αυτό της Sprint ανάλογα με το ποιο προσφέρει την καλύτερη κάλυψη.

 

Παράλληλα αξιοποιεί ένα εκτεταμένο δίκτυο περίπου 1 εκατομμυρίου WiFi Hotspots. Η εταιρεία επισημαίνει μάλιστα πως ο χρήστης δεν πρόκειται να αντιληφθεί την εναλλαγή δικτύου, ακόμα και εάν εκείνη την ώρα μιλάει στο τηλέφωνο.

 

Το πλέον πρωτοποριακό στο Project Fi είναι το μοντέλο χρέωσης που ακολουθεί η εταιρεία ειδικά σε ό,τι αφορά στα δεδομένα. Ετσι, το πρόγραμμα προσφέρει απεριόριστες τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα στο εθνικό δίκτυο αλλά και δυνατότητα μεταφοράς της σύνδεσης WiFi σε άλλες συσκευές με σταθερό κόστος 20 δολαρίων τον μήνα.

 

Οσον αφορά στα δεδομένα, ο συνδρομητής μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των GB που θα χρειαστεί να καταναλώσει ανά μήνα. Κάθε GB χρεώνεται με 10 δολάρια τον μήνα.

 

Ωστόσο, εάν στο τέλος του μήνα ο χρήστης δεν έχει χρησιμοποιήσει όλον τον όγκο δεδομένων που έχει πληρώσει, το υπόλοιπο ποσό πιστώνεται και συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό του. Πρακτικά ο συνδρομητής που έχει πληρώσει 20 δολάρια για 2 GB, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει μόνο το 1 GB, θα έχει επιστροφή 10 δολάρια στον επόμενο λογαριασμό του.

 

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του, χωρίς επιπλέον κόστος σε περισσότερες από 120 χώρες, ενώ δεν προβλέπονται τέλη αποσύνδεσης.

 

Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και «συνεργάζεται» μόνο με τη συσκευή Nexus 6, την οποία η Google έχει κατασκευάσει σε συνεργασία με τη Motorola και διαθέτει την ειδική Project Fi sim card.

 

Για να εγγραφεί κανείς στην πρώτη περίοδο της πιλοτικής λειτουργίας της υπηρεσίας πρέπει να αποστείλει σχετικό αίτημα, το οποίο θα απαντηθεί και θα του αποσταλεί η σχετική πρόσκληση εντός 30 ημερών το αργότερο.

 

Ο επίτροπος

Ωστόσο, ο αντίκτυπός της φαίνεται ότι θα είναι παγκόσμιος. Ηδη ο επίτροπος της ΕΕ για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Γκίντερ Οτινγκερ, αναφερόμενος στο Τwitter στο Project Fi, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «H υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας από την Google θα έχει επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή αγορά». Προσέθεσε μάλιστα με νόημα ότι «η περιαγωγή (roaming) δεν έχει μέλλον».

 

Η νέα υπηρεσία «ταράζει» τα νερά των τηλεπικοινωνιών και αρκετοί την αναμένουν και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα ενδέχεται να μην είναι τόσο εύκολο λόγω του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς.

 

Την ίδια στιγμή, η Google φαίνεται αποφασισμένη να προσφέρει και πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μέσω δορυφορικού Ιντερνετ, επενδύοντας σε ένα σύστημα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα συνδέσουν απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να υλοποιηθούν ευρυζωνικά δίκτυα.

 

Πηγή: Έθνος