Η Μαύρη Βίβλος των σκανδάλων της Μνημονιακής Βουλής

Η περίοδος των προθερινών βροχών συνοδεύεται από μια εκκωφαντική σιωπή για όλα τα σκάνδαλα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του Μνημονίου. Με αφορμή την αθώωση του Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του για χρήματα που δεν δήλωσαν στην εφορία και τα κρατούσαν σε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία και τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ υπενθυμίζουμε κάποια σκάνδαλα που παραμένουν ατιμώρητα.

Σκάνδαλα Siemens: Τα πρώτα δείγματα γραφής για τη δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή που θα ακολουθούσε, η προηγούμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τα έδωσε ήδη από τον Αύγουστο του 2012, όταν αποπειράθηκε να αναβιώσει τον άκυρο συμβιβασμό με τον γερμανικό κολοσσό, με βάση τον οποίο το Δημόσιο παραιτούνταν από τις αξιώσεις του που υπερέβαιναν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και δεσμευόταν να του παράσχει πιστοποιητικά διαφάνειας! Τελικά, ο επονείδιστος συμβιβασμός υπογράφηκε εκπρόθεσμα από τον Γ. Στουρνάρα, παραμονές της επίσκεψής του στην Γερμανία, ενώ με μεταγενέστερη ρύθμιση δόθηκαν εργαλεία απόσεισης ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα που ελέγχονται για το σκάνδαλο…

Το σκάνδαλο της Siemens ωστόσο ήταν μόνο η αρχή, ενώ πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κυβερνητική μεθόδευση για την αποποινικοποίηση και την παραγραφή μιζών εκατομμυρίων ευρώ με διατάξεις στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο Μαρτίου – Απριλίου 2014, το οποίο έφτασε άρον άρον στη Βουλή και μάλιστα εμφανίστηκε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.

 

 * Ο “φωτογραφικός” διαγωνισμός εκχώρησης του ψηφιακού φάσματος στην Digea για μια 15ετία με υπολογιζόμενη ζημία του Δημοσίου ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

* Η χαριστική σύμβαση παράδοσης του Ελληνικού.

* Η σκανδαλώδης σύμβαση για τον ΟΠΑΠ που παραχωρήθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

* Οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους και η εκποίηση “φιλέτων” του Δημοσίου με όργανα εκτέλεσης το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέλη των οποίων είναι υπόλογα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

 

Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες με τις οποίες μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου “αν δεν αντίκεινται στα καθήκοντά του”!

 

Στην πραγματικότητα, οι ρυθμίσεις “ξέπλεναν” από τυχόν ποινικές ευθύνες τους διεφθαρμένους και τους επίορκους με το αστείο πρόσχημα των “διεθνών δεσμεύσεων”…

 

 

Ασυλία στους οικονομικούς εγκληματίες

* Η αναστολή και οριστική παύση της ποινικής δίωξης για πρώην, νυν και μελλοντικούς εκπροσώπους εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση.

* Η αμνήστευση της απιστίας των τραπεζιτών.

* Η ασυλία για μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιστρατεύονται για να υποστηρίξουν παράνομες και αντισυνταγματικές κυβερνητικές ενέργειες.

* Η απαλλαγή από κάθε ευθύνη των υπευθύνων της ΛΑΡΚΟ, ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο, προκειμένου να ξεπουλήσουν ανεμπόδιστα τη δημόσια περιουσία.

* Η ασυλία στις διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.

* Η πώληση μετοχών του ΤΧΣ σε τιμές χαμηλότερες της κτήσης τους και την ασυλία των μελών του.

* Την αποποινικοποίηση της κακοδιαχείρισης των ειδικών λογαριασμών.

* Η ασυλία ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στο ΤΑΙΠΕΔ ως εκτροφείο σκανδάλων, οι συνεδριάσεις του οποίου για την τύχη της δημόσιας περιουσίας γίνονται στα… αγγλικά!

 

Ο δε διορισμός του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου μεθοδεύτηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ με (ν)τροπολογία που πέρασε με την τρίτη ορίστηκε ότι κάθε υποψήφιος επενδυτής έχει πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία επιχειρήσεων, ακόμα και εκείνων που συνδέονται με την εθνική άμυνα, την ενέργεια και την ασφάλεια της χώρας.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr