Η μοναδική παράσταση «Κάρμεν» στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών με ελεύθερη είσοδο

03 karmen 2

Τη δυνατότητα και τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο και υψηλών προδιαγραφών καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός προσφέρει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με την παρουσίαση ενός θρυλικού έργου του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Πρόκειται για την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, η οποία θα παρουσιασθεί στα ελληνικά στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων, Συκιές) από την ομάδα της Skull of Yorick Productions, την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015, στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός, τους οποίους πλαισιώνουν πλειάδα καλλιτεχνών και πολυμελής ζωντανή ορχήστρα. Να σημειωθεί ότι το έργο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης στη Ρωμαϊκή Αγορά σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Η Κάρμεν, που ανήκει στο είδος της όπερα κομίκ, με μουσικά νούμερα που χωρίζονται με διαλόγους, διηγείται την ιστορία της καταστροφής του Δον Χοσέ, ενός απλοϊκού στρατιώτη που σαγηνεύεται από τα παραπλανητικά νάζια της φλογερής τσιγγάνας Κάρμεν. Ο Χοσέ εγκαταλείπει τον παιδικό του έρωτα και τα στρατιωτικά του καθήκοντα, αλλά παρόλα αυτά χάνει τον έρωτα της Κάρμεν από τον φημισμένο ταυρομάχο Εσκαμίγιο, οπότε ο Χοσέ τη σκοτώνει σε μια κρίση ζηλοτυπίας.

Η Κάρμεν της Skull of Yorick Productions αποτελεί μία επιστροφή στον Προσπέρ Μεριμέ, με κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά, παρμένα απ’ ευθείας από τη νουβέλα. Έχουν προστεθεί χαρακτήρες στο έργο που εμφανίζονται μόνο στη νουβέλα και όχι στην όπερα, φέρνοντας το έργο ακόμα πιο κοντά στο θέατρο πρόζας. Ταυτόχρονα, οι αγαπημένες μελωδίες του Μπιζέ έχουν την τιμητική τους, όλα μεταφρασμένα στα Ελληνικά, ώστε να υπάρχει η αμεσότητα που ήθελε ο συνθέτης.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Κασσάνδρα Δημοπούλου (Κάρμεν), Φίλιππος Μοδινός (Δον Χοσέ), Γιώργος Σοφιαλίδης (Εσκαμίγιο), Αθανάσιος Μαργούτας (Θουνίγκα & Γκαρθία), Μαρία Καραμούζα (Φρασκίτα), Κατερίνα Μακρή (Μερθέντες), Μαργαρίτα Γκιγκιλίνη (Μανουέλα), Μανώλης Δαμίγος (Λίλας Πάστια), Σταύρος Κρητικόπουλος (Ρεμενδάδο), Άγγελος Κουμούτσος (Δανκάιρο).

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ: Κασσάνδρα Δημοπούλου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Χρήστος Κτιστάκης

ΟΡΧΗΣΤΡΑ της Skull of Yorick Productions

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Skull of Yorick Productions, δήμος Νεάπολης-Συκεών,  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΦΙΞ in art

Η Skull of Yorick Productions…

…αποτελείται από τα δύο ιδρυτικά της μέλη, Κασσάνδρα Δημοπούλου και Φίλιππο Μοδινό. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2012 και δραστηριοποιείται σε Αγγλία, Κύπρο, Γερμανία και Ελλάδα.

Η ομάδα έχει σταθερή παρουσία στην Θεσσαλονίκη από το 2012 και έχει παρουσιάσει στην πόλη τις ακόλουθες παραστάσεις:

· «Η υπηρέτρια που έγινε κυρία» (Βαφοπούλειο, Μάρτιος 2012),

· «Pagliacci – plugged in» (Θέατρο Άνετον, Δεκέμβριος 2012),

· «Οθέλλος» (Θέατρο Κήπου σε συνεργασία με την συμφωνική του δήμου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ανοιχτού Θεάτρου, Ιούλιος 2013),

· «Αντιγόνη» (Θέατρο Ράδιο Σίτυ – Σεπτέμβριος 2013),

· «Aida» (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δεκέμβριος 2013),

· «Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο» (Burlesque, Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος, 2014),

· «La boheme» (Ιταλικό ινστιτούτο, Μάρτιος 2014),

· «Παλιάτσοι» (Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μάρτιος – Απρίλιος 2014),

· «Suor Angelica/Il tabarro» (από το τρίπτυχο του Puccini, Φιξ in art, Ιούνιος/Ιούλιος 2014),

· «Κάρμεν» (Θέατρο Αυλαία, Σεπτέμβριος 2014),

· «Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο» (Θέατρο Μ. Μερκούρη, Φεστιβάλ Θεατρικές Πρεμιέρες, Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2015).