Η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας μετακομίζει σε νέο μέγαρο

Εντός του έτους μετακομίζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο μέγαρο που ανεγέρθηκε στην περιοχή του ΦΙΞ, στη δυτική είσοδο της πόλης.

 

Το κτίριο, όπου για πρώτη φορά θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες πλην των τεχνικών, αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σε όλη τη χώρα. Πέραν της συγκέντρωσης των υπηρεσιών σε έναν χώρο, κάτι το οποίο θα διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών, η περιφέρεια εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που δαπανά σε ενοίκια για τη στέγαση των δεκάδων υπηρεσιών και διευθύνσεων. Η κατασκευή του νέου περιφερειακού μεγάρου, που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι εργασίες σύνδεσης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης, τα πεζοδρόμια πέριξ του κτιρίου, η διαμόρφωση εισόδων και εξόδων και οι συνδέσεις με κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής. “Το κτίριο κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί και μένουν κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες στον αύλειο χώρο, όπως συνδέσεις και πεζοδρόμια. Στόχος μας είναι να μπούμε μέσα εντός του 2015 και θεωρώ ότι είναι εφικτό”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης. Ανέφερε μάλιστα ότι τον επόμενο μήνα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος το συντομότερο δυνατό. Το νέο κτίριο είναι εξοπλισμένο με τρία συστήματα γεωθερμίας (οριζόντιο κλειστό, κατακόρυφο κλειστό και ανοιχτό), κεντρικό σύστημα ελέγχου κτιρίου (BMS), κεντρικό σύστημα ελέγχου φωτισμού και με αυτόματο σύστημα σκίασης. Επίσης θα παρουσιαστεί ως υπόδειγμα καλής πρακτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AIDA-Affirmative Integrated Energy Design Action.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

 

Η μελέτη του έργου προβλέπει και την εξυπηρέτηση των πολιτών με την αστική συγκοινωνία. Για αυτό το λόγο, όπως εξήγησε ο κ. Αβραμίδης, θα γίνει άμεσα συνάντηση με τους ιθύνοντες του ΟΑΣΘ και του ΣΑΣΘ, προκειμένου να χαραχθεί δρόμος με λεωφορειολωρίδα για τη διέλευση της αστικής συγκοινωνίας. “Η περιφέρεια θα στεγάσει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες της στο νέο μέγαρο και εκτός από τα πάρκιγκ για τα αυτοκίνητα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών και με την αστική συγκοινωνία”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων. Το έργο του περιφερειακού μεγάρου είχε αρχίσει επί διοίκησης Π. Ψωμιάδη, ενώ η ολοκλήρωσή του καθυστέρησε για αρκετά χρόνια εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων στα ταμεία της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και την έγκριση των μελετών. Επίσης ο διαγωνισμός για την ανακήρυξη του ανάδοχου εργολάβου ήταν διεθνής, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μόνον η μελέτη κατασκευής διήρκεσε δύο χρόνια. Το περιφερειακό μέγαρο, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 55 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε το 2009, αφού έλαβε σχετική έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο.

ΒIΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ 

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται τώρα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστό ως βίλα Αλλατίνη, θα παραμείνει στην κατοχή της περιφερειακής διοίκησης και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το στρατηγείο του εκάστοτε περιφερειάρχη. Εκεί ο περιφερειάρχης θα συναντά σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, ηγέτες και εκπροσώπους φορέων, ενώ θα διεξάγονται σημαντικές συσκέψεις και άλλες συνεδριάσεις.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία