Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ανεβάζει την πίεση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Περισσότερα στοιχεία συσχετίζουν τη μόλυνση της ατμόσφαιρας με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα προέρχονται από την μελέτη 17 σχετικών ερευνών που διενεργήθηκαν τον Αύγουστο του 2015  σε δέκα χώρες και σε πλήθος 328.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 108.000 είχαν υπέρταση.Κάθε έρευνα διερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στην πίεση του αίματος και την μολυσμένη ατμόσφαιρα από ρύπους προερχόμενους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την καύση άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Ο επικεφαλής ερευνητής, επιδημιολόγος Tao Liu του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Γκουαντόνγκ, στην Κίνα εξήγησε ότι βάσει των ευρημάτων τους οι ρύποι της ατμόσφαιρας είχαν τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη επίπτωση όσον αφορά τον κίνδυνο της υπέρτασης.

Όπως εξήγησε λίγες μέρες έκθεσης σε μολυσμένο περιβάλλον αρκούσαν για να οδηγήσουν σε περισσότερες εισαγωγές στα επείγοντα των νοσοκομείων εξαιτίας υπερτασικών κρίσεων, ενώ όσοι διέμεναν επί χρόνια σε μολυσμένες περιοχές είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας με σκοπό μεταξύ άλλων και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου για τον πληθυσμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Hypertension.