Η σκανδαλολογία ενισχύει το Podemos

Το ιδρυτικό συνέδριο («asamblea ciudadana») του Podemos, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, κόστισε 132.700 ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν κατά 100% από δωρεές 5.757 υποστηρικτών. Τα στοιχεία αυτά, όπως και όλα τα στοιχεία για τα μηνιαία έσοδα και έξοδα του κινήματος που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ισπανική πολιτική, αναρτώνται συστηματικά στην ιστοσελίδα του.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που μαστίζονται από σκάνδαλα διαφθοράς, η Ισπανία είναι πρωταθλήτρια όχι μόνο στο πρόβλημα αλλά και στις προσπάθειες υπέρβασής του. Οι διαδικασίες εσωκομματικής δημοκρατίας και ανεξαρτησίας από αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης που υιοθετούνται από το Podemos, το κόμμα των «Αγανακτισμένων» των ισπανικών πλατειών, έχουν προξενήσει αμηχανία σε όλα τα κατεστημένα κόμματα – ακόμη και στην Ηνωμένη Αριστερά, στην οποία μια νέα γενιά, εμφανώς επηρεασμένη από τις ιδέες της συμμετοχικής δημοκρατίας, πολεμά να πάρει τα ηνία από την παλιά φρουρά.

Η ανάδυση του Podemos συμπίπτει με μια γενικευμένη φθορά της πολιτικής και οικονομικής ζωής, καθώς κατεστημένα κόμματα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, συνδικαλιστικές ηγεσίες, ακόμη και ο βασιλικός οίκος έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Την εβδομάδα που πέρασε, ο καταιγισμός συνεχίστηκε με εισαγγελική εντολή για την κράτηση 32 ατόμων σε 13 επαρχίες λόγω υποψιών για σύσταση ενός ακόμη κυκλώματος δωροδοκίας αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντάλλαγμα αναθέσεις έργων.

Την ίδια στιγμή, το Podemos κάνει «έφοδο στον ουρανό», παρουσιάζοντας δημοσκοπική δυναμική που, αν εξακολουθήσει, θα το φέρει πολύ κοντά στην κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2015. Σε αυτές τις συνθήκες επιτάχυνσης του πολιτικού χρόνου λόγω της κρίσης, ένα κόμμα που συστήθηκε επισήμως μόλις φέτος έχει βάσιμες κυβερνητικές βλέψεις. Το 2011, πολλοί ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι αντιδρώντας στη λιτότητα που είχε επιβάλει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο. Αρκετοί απ’ αυτούς οδεύουν τώρα προς το Podemos. Προς επίρρωση των δημοσκοπήσεων που εμφάνισαν το Podemos ως πρώτο κόμμα, το 56% των ερωτηθέντων σε έρευνα του ινστιτούτου DYM συμφωνεί με τις θέσεις του Podemos για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, σπάσιμο του δικομματισμού και απαλλαγή της χώρας από τους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Επικαλούμενη την άνοδο του Podemos και τις αβεβαιότητες γύρω από την καταλανική υπόθεση, η επενδυτική τράπεζα JP Morgan συνέστησε στους επενδυτές να μην αγοράζουν ισπανικά ομόλογα. «Αν η JP Morgan θέλει να υπαγορεύει τις οικονομικές πολιτικές, μπορεί να το κάνει στο Λαϊκό Κόμμα ή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά όταν κυβερνήσει το Podemos, η JP Morgan δεν θα σηκώνει το τηλέφωνο για να μας λέει τι να κάνουμε», απάντησε ο επικεφαλής του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αν η JP Morgan θέλει, ας κατέβει στις εκλογές».

Σύμφωνα με το Podemos, η δημοκρατία είναι η απάντηση και στο καταλανικό ζήτημα. Την περασμένη Κυριακή, 2,3 εκατομμύρια Καταλανοί αγνόησαν τη δικαστική απαγόρευση και ψήφισαν κατά 80% υπέρ της απόσχισης στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργανώθηκε σε όλη την καταλανική επικράτεια. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι περίπου το 1/3 των Καταλανών υποστηρίζει ενεργά την απόσχιση.

Την επόμενη ημέρα, ο Καταλανός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας ζήτησε από τη Μαδρίτη να επιτρέψει δεσμευτικό δημοψήφισμα, ενώ η Μαδρίτη απάντησε με ακόμη περισσότερες απειλές για δικαστικές διώξεις όσων οργάνωσαν το «παράνομο δημοψήφισμα». «Η κυβέρνηση Ραχόι παραδίδει πειθήνια τη λαϊκή κυριαρχία στη Μέρκελ και στην τρόικα (σ.σ. που επισήμως δεν υπάρχει στην Ισπανία)», σχολίασε το στέλεχος του Podemos Ινιγο Ερεχόν «Αλλά κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στους Καταλανούς. Το εδαφικό ζήτημα είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το συνταγματικό πλαίσιο έχει διαρραγεί και χρειάζεται να ξαναγραφτεί από τον κυρίαρχο λαό». Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως οι θεσμοί της Μαδρίτης γίνουν και πάλι ελκυστικοί για τους Καταλανούς.

 

Πηγή: Καθημερινή