Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε τον Πίτερ Κάσιγκ

Την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ αλλά και τουλάχιστον άλλων 15 ανδρών, που φέρονται ότι ήταν μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο, διάρκειας περίπου 16 λεπτών, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές, διακρίνονται οι δήμιοι και τα θύματά τους να βαδίζουν ανά δυάδες, οι πρώτοι πίσω από τους δεύτερους. Οι τζιχαντιστές παίρνουν στη συνέχεια από ένα μεγάλο μαχαίρι ο καθένας, ρίχνουν το θύμα τους στο έδαφος και το αποκεφαλίζουν.

Το βίντεο δεν δείχνει τη στιγμή του αποκεφαλισμού του Κάσιγκ, ωστόσο, μασκοφόρος άνδρας εμφανίζεται όρθιος δίπλα σε ένα κομμένο κεφάλι, να δηλώνει ότι προχώρησε στον αποκεφαλισμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η γνησιότητα του βίντεο, ούτε εάν ο μασκοφόρος είναι ο αποκαλούμενος «Τζιχάντι Τζον», ο άνθρωπος που φέρεται ότι εκτέλεσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Ο 26χρονος Κάσιγκ αιχμαλωτίστηκε πέρσι, ενώ προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες στη Συρία για λογαριασμό μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης. Στις αρχές Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει ότι θα τον εκτελούσαν σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τους γονείς του, ο νεαρός Αμερικανός, που ήταν βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ.

Πρόσφατα μάλιστα οι γονείς του εμφανίστηκαν σε βίντεο να απευθύνουν έκκληση στους απαγωγείς να απελευθερώσουν τον γιο τους.

«Ικετεύουμε αυτούς που τον κρατούν να δείξουν συμπόνια και να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να ελευθερωθεί ο γιος μας», δήλωσε ο Εντ Κάσιγκ, πατέρας του Πίτερ που εργάζεται ως δάσκαλος. Τόνισε επίσης ότι ο γιος του δεν ελέγχει την αμερικανική πολιτική… «υπάρχουν τόσα πολλά που είναι πέρα από τον έλεγχό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει άλλους τέσσερις Δυτικούς ομήρους.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εξετάζουν τη γνησιότητα του βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Διαδίκτυο.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τη δολοφονία ενός Αμερικανού πολίτη, του Πίτερ Κάσιγκ, από το ΙΚ. Οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται ώστε να διαπιστώσουν το συντομότερο δυνατό τη γνησιότητά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μπερναντέτ Μίχαν.

Κάμερον: Τρομοκρατημένος από τη δολοφονία του Κάσιγκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα τρομοκρατημένος από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκτέλεσαν δι’ αποκεφαλισμού τον Αμερικανό όμηρο Πίτερ Κάσιγκ.

«Είμαι τρομοκρατημένος από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ (σ.σ ο Κάσιγκ είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπντούλ Ραχμάν). Το ΙΚ έδειξε για μία ακόμη φορά την αθλιότητά του. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του», δήλωσε μέσω Twitter ο Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για τη σύνοδο της G20.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε από την πλευρά του την εκτέλεση του Αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία καθώς και τη δολοφονία των Σύρων στρατιωτών χαρακτηρίζοντας αμφότερες μία «νέα πράξη βαρβαρότητας».

Σε ανακοίνωσή του ο Βαλς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η πράξη ενισχύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να δράσει κατά του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία».

Σεβασμό από τα μέσα ενημέρωσης ζητά η οικογένεια του Κάσιγκ

Η οικογένεια του Πίτερ Κάσιγκ, που φέρεται ότι εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έκανε έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιεύουν το βίντεο της εκτέλεσής του που έδωσε η οργάνωση στη δημοσιότητα.

«Η οικογένεια ζητεί σεβασμό από τα μέσα ενημέρωσης και να αποφύγουν να γίνουν υποχείριο των εκτελεστών και να μην αναρτούν ή δημοσιεύουν φωτογραφίες ή βίντεο που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές που τον κρατούσαν όμηρο», αναφέρει ανακοίνωση της οικογένειας Κάσιγκ.

«Προτιμάμε να θυμούνται τον γιο μας και να γράφουν για το σημαντικό έργο του και για την αγάπη που μοιραζόταν με τους φίλους και την οικογένειά του και όχι για τον τρόπο που αυτοί που τον κρατούσαν όμηρο θα χρησιμοποιούσαν για να χειραγωγήσουν τους Αμερικανούς και να προωθήσουν τους σκοπούς τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η οικογένεια επισημαίνει ότι αναμένει επίσημη επιβεβαίωση της γνησιότητας του βίντεο.

 

 

Πηγή: Καθημερινή