ΙΚΑ: Έως 8.000 κατασχέσεις την εβδομάδα

Από 1.500 μηνιαίως αυξήθηκαν σε 5.000 έως 8.000 την εβδομάδα οι κατασχέσεις, κατά μέσο όρο, «εις χείρας τρίτων» που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να διασφαλίσει τους ελάχιστους δυνατούς πόρους από ληξιπρόθεσμες οφειλές εργοδοτών και από μη εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή τους.

 

Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς το σύνολο των νομικών εισπρακτικών μέτρων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εντάλματα κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και πλειστηριασμοί) δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα 1.500, μηνιαίως.

 

Με τις κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» επιχειρείται από το ΙΚΑ η αναγκαστική είσπραξη απαιτήσεων και εσόδων που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Οι κατασχέσεις αφορούν τα ποσά ενοικίων στα οποία παύει να έχει πρόσβαση ο μισθωτής-οφειλέτης του ΙΚΑ, αλλά και πληρωμές από πελάτες.

 

Γενικότερα, πρόκειται για μία διαδικασία η οποία και λίγα χρήματα αφήνει εντέλει στο Ταμείο (είναι χαρακτηριστικό ότι η δρομολόγηση της διαδικασίας για την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού μεγάλου σούπερ μάρκετ το μόνο που απέφερε ήταν 21.000 ευρώ στο ΙΚΑ) και τις επιχειρήσεις στεγνώνει από οποιαδήποτε δυνατότητα ρευστότητας και διευρύνει φαινόμενα εξωτραπεζικών συναλλαγών και απόκρυψης εσόδων. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο διαδικασιών κατάσχεσης βρίσκονται τόσο μικρού μεγέθους επιχειρήσεις όσο και κάποια από τα παλαιά μεγαθήρια της βιομηχανίας και του ξενοδοχειακού κλάδου.

 

Πηγή: Καθημερινή