Πόρτα… σύνταξης για εργαζομένους με διαδοχική ασφάλιση

Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι κυρίως οι ασφαλισμένοι που ξεκίνησαν να εργάζονται με ΙΚΑ και στη συνέχεια πέρασαν στον ΟΑΕΕ.

 

«Κλειδώνουν» μέσα στον Ιούλιο οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, δίνοντας έτσι λύση στο αδιέξοδο χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων που παραμένουν «εγκλωβισμένοι». Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι κυρίως οι ασφαλισμένοι που ξεκίνησαν να εργάζονται με ΙΚΑ και στη συνέχεια… μετακόμισαν στον ΟΑΕΕ χωρίς να μπορούν σε αυτήν τη φάση να πάρουν σύνταξη. Η επιτροπή ειδικών που έχει συσταθεί για το θέμα πρόκειται να παραδώσει πόρισμα στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση μέσα στον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Βασικό σημείο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι ο καθορισμός του Ταμείου που θα εξετάζει την αίτηση συνταξιοδότησης.

 

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν κυρίως «παλαιούς» ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 (καθώς για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχει ενιαίο καθεστώς).

 

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν προκύψει και να διορθωθούν αδικίες από κακή ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ που στη συνέχεια μετακόμισε στον ΟΑΕΕ με 25ετία. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν δικαιούται σύνταξη από τον ΟΑΕΕ πριν να συμπληρώσει το 67οέτος της ηλικίας του. Ωστόσο, αν «γυρίσει» ο φάκελός τους στο ΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μειωμένη σύνταξη στο 60ο έτος (αν τα συμπλήρωσε μέχρι το τέλος του 2012) ή στο 62ο.

 

Τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν διαδοχική ασφάλιση.

 

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Δέκα SOS για “υποψήφιους” συνταξιούχους

Απόφαση για μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις