Ηλεκτρονικά η διαχείριση του στόλου των δημοτικών οχημάτων

Σε θεαματική βελτίωση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων συστημάτων αποκομιδής των απορριμμάτων και ανακύκλωσης προσδοκά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από την ανάπτυξη της τηλεματικής διαχείρισης του στόλου των δημοτικών οχημάτων.

 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την προμήθεια 400 συσκευών παρακολούθησης και διαχείρισης του στόλου των δημοτικών οχημάτων, προϋπολογισμού περίπου 230.000 ευρώ.

 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, ο προγραμματισμός του κεντρικού δήμου αφορά την εγκατάσταση σε συνολικά 400 οχήματα, που θα επιλεγούν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, τηλεματικών συσκευών, οι οποίες θα είναι εφοδιασμένες με κεραίες CPS για το συνεχή προσδιορισμό της θέσης κάθε αυτοκινήτου. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται σε κεντρικό υπολογιστή, που θα είναι εγκατεστημένος στο δήμο Θεσσαλονίκης.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι η ανάπτυξη ενός συστήματος για την τηλεματική διαχείριση του στόλου των οχημάτων μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. “Για παράδειγμα με την ηλεκτρονική παρακολούθηση θα προκύψουν πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με το χρόνο διέλευσης των απορριμματοφόρων από κάθε δρόμο της πόλης, ώστε, εάν και όπου παραστεί ανάγκη, να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις των δρομολογίων με στόχο τη μείωση του χρόνου αποκομιδής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών”, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι τα οφέλη σχετίζονται ακόμη με τον περιορισμό στην κατανάλωση καυσίμων αλλά και με τη μείωση των βλαβών και επομένως και του κόστους συντήρησης των οχημάτων. Οι 400 τηλεματικές συσκευές, τις οποίες θα προμηθευτεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, θα τοποθετηθούν σε διάφορα δημοτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων σε απορριμματοφόρα, σε οχήματα του ηλεκτρολογικού και των υπόλοιπων τεχνικών υπηρεσιών αλλά και στα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι επόπτες.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Σε πρώτη φάση το σύστημα της τηλεματικής διαχείρισης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε περίπου έναν μήνα, αρχής γενομένης από 100 οχήματα που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του τομέα της καθαριότητας. Για την προμήθεια των πρώτων 100 συσκευών ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προκηρύξει προ μηνών ξεχωριστό διαγωνισμό, ύψους περίπου 73.500 ευρώ.

“Αυτές τις ημέρες αναμένουμε τον τελικό έλεγχο εκ μέρους της αποκεντρωμένης διοίκησης, ώστε να προμηθευτούμε τις συσκευές αυτές και να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Παράλληλα σε δεκαπέντε απορριμματοφόρα θα εγκατασταθεί ένα ειδικό σύστημα, που θα παρακολουθεί τη διαδικασία φόρτωσης των σκουπιδιών στους κάδους των οχημάτων. ‘To σύστημα αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις σχετικά με την παραγωγή απορριμμάτων σε κάθε περιοχή της πόλης, ανάλογα με τις χρήσεις που αυτή φιλοξενεί. Τα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό νέων προγραμμάτων στον τομέα της καθαριότητας και κυρίως της ανακύκλωσης, αλλά και για την καθιέρωση ενός νέου συστήματος που θα κινείται στη λογική ‘πληρώνω όσο πετάω'”, πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

 

Πηγή: Μακεδονία