Ημέρα πένθους στη Μόσχα -Είκοσι νεκροί από τον εκτροχιασμό του συρμού του μετρό

Ημέρα πένθους κηρύχτηκε σήμερα στη Μόσχα μετά το χθεσινό δυστύχημα στο μετρό, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της χώρας, που άφησε πίσω του 20 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες.

Από τους 160 τραυματίες οι 129 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Μόσχας με 110 ασθενοφόρα, σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο. Στο σημείο εστάλησαν και τρία ελικόπτερα για τη διακομιδή των τραυματιών.

Το υπουργείο εκτάκτων αναγκών εξετάζει το ενδεχόμενο η απότομη ακινητοποίηση του συρμού να προκλήθηκε από ξαφνική πτώση τάσης του ρεύματος. Οι αρχές έσπευσαν εξ αρχής να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Το δυστύχημα προκλήθηκε εν ώρα αιχμής, όταν χιλιάδες Μοσχοβίτες χρησιμοποιούσαν το μέσα για να φτάσουν στην εργασία τους. 

Συνέβη στην μπλε γραμμή του μετρό, στις 08.30, ανάμεσα στους σταθμούς Παρκ Πομπέντι, σταθμό που βρίσκεται σε μεγαλύτερο βαθμός και εγκαινιάσθηκε το 2003, και Σλαβιάνσκι Μπουλεβαρντ, που εγκαινιάσθηκε το 2013. Τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν σε απόσταση 200 μέτρων από το σταθμό.

Συνολικά 1.150 επιβάτες απεγκλωβίστηκαν από τα βαγόνια, ενώ αρκετοί ήταν και οι παγιδευμένοι που περίμεναν να τους απεγκλωβίσουν τα σωστικά συνεργεία, κάποια εκ των οποίων άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε αυτά.

 

Δύο υπάλληλοι του μετρό κρατούνται ως ύποπτοι για τον εκτροχιασμό

 

Δύο υπαλλήλους του μετρό της Μόσχας έθεσαν υπό κράτηση οι ρωσικές αρχές ως υπαίτιους για τη βλάβη στην οποία αποδίδεται ο αιματηρός εκτροχιασμός της Τρίτης. 

Το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 άτομα θεωρείται ότι προκλήθηκε εξαιτίας ελαττωματικού διακόπτη που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα, όπως μεταδίδει το ρωσικό Interfax.