Ισχυρές εκρήξεις στη Μαριούπολη και Ντονέτσκ παρά την κατάπαυση πυρός

Μία γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια της νύχτας στη Μαριούπολη, ενώ πρόκειται για το πρώτο θύμα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στο στρατηγικής σημασίας αυτό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα της ανατολικής Ουκρανίας.

“Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις κάτοικοι της Μαριούπολης τραυματίστηκαν”, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ περίπου πριν από 30 ώρες.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς άκουσε παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το Σάββατο στα ανατολικά της Μαριούπολης, όπου την τελευταία εβδομάδα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε ένας ουκρανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.
Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός, είναι μέρος του ειρηνευτικού «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό της πεντάμηνης σύγκρουσης. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι είχε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «για μια συνολική κατάπαυση του πυρός» και ότι έπρεπε να βρουν τρόπους για να την κάνουν να αντέξει.

Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει οι ουκρανοί και στη βιομηχανική πόλη του Ντόνετσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε ένας διοικητής των ανταρτών στο Ντόνετσκ γνωστός με το προσωνύμιο Μοντάνα.

Εκρήξεις και στο Ντονέτσκ 

Παρατεταμένες εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί και από μια περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι βλέπει πυκνό καπνό στον ουρανό.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και η ίδια η πόλη είναι στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο.

“Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας” είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. “Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη”, πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: Καθημερινή